E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13116
Lasīšanai: 2 minūtes

Asins donoram ir tiesības uz darba samaksu un papildu brīvdienu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2017
Nellija

Labdien! Sakiet,lūdzu, ko darīt, ja darba devējs atsakās apmaksāt dienu, kad tika nodotas asins, dienu iepriekš par to paziņojot darba devējam? Un pieprasa vēl rakstīt paskaidrojumu.

A
atbild:
10. novembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 74. panta pirmās daļas 2. punkts noteic, ka asins nodošana ārstniecības iestādē, iepriekš par to paziņojot darba devējam, ir attaisnots darba kavējums. Darba devējam ir pienākums par to darbiniekam izmaksāt noteikto darba samaksu vai vidējo izpeļņu. Par attaisnotu prombūtni atzīstams tikai tas laiks, kuru darbinieks pavadījis, nododot asinis ārstniecības iestādē, bet ne visa diena.

Papildus tam Darba likuma 74. panta sestajā daļā noteikts darba devēja obligāts pienākums piešķirt darbiniekam vienu apmaksātu atpūtas dienu tūlīt pēc katras šādas asins nodošanas dienas. Tātad asins donoram pienākas papildu darba devēja apmaksāta brīvdiena.  

Darba likums neliedz darbiniekam, vienojoties ar darba devēju, šo dienu izmantot citā abām pusēm pieņemamā laikā, piemēram, pievienojot to darbinieka ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Šī paša likuma panta trešā daļa precizē abos gadījumos izmaksājamās atlīdzības apmēru – ja darbiniekam ir noteikta laika alga, viņam izmaksā noteikto darba samaksu. Savukārt, ja darbiniekam ir noteikta akorda alga, viņam izmaksā vidējo izpeļņu.

Jums var ieteikt iesniegumā darba devējam norādīt uz savām tiesībām, atsaucoties uz Darba likuma regulējumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas