E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13097
Lasīšanai: 2 minūtes

Veselības pārbaudē pavadītais laiks ir apmaksājams

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2017
Una

Labdien! Saskaņā ar Darba likumu darba devējam ir jāapmaksā laiks, kas nepieciešams regulārās obligātās veselības pārbaudes veikšanai. Vai darba devējam ir tiesības noteikt laika ierobežojumu, kas nepieciešams pārbaudes veikšanai (piemēram, 4 stundas, pamatojoties uz to, ka pilsētā ir medicīnas iestādes, kurās šo pārbaudi var veikt šādā laikā). Vai darba devējs drīkst pieprasīt attaisnojošus dokumentus par to, ka veselības pārbaudei ir bijis nepieciešams ilgāks laika periods?

A
atbild:
10. novembrī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējam ir pienākums darbiniekam izmaksāt atlīdzību, ja viņš neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, tostarp arī gadījumā, ja darbinieks, pamatojoties uz attiecīgu darba devēja rīkojumu, veic veselības pārbaudi ārstniecības iestādē. To nosaka Darba likuma 74. panta pirmās daļas 1. punkts.

Darba devējs iekšējās kārtības noteikumos var paredzēt kārtību, tostarp laiku, kas nepieciešams obligātās veselības pārbaudes veikšanai. Ja starp pusēm izveidosies tiesisks strīds jautājumā par to, ka darbinieks negodprātīgi izmanto piešķirto laiku veselības pārbaudes veikšanai, katrs gadījums būs vērtējams individuāli, izskatot katru konkrēto gadījumu atsevišķi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas