E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13095
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Neprivatizēts valsts dzīvoklis. Kā iegūt īpašumā?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. oktobrī, 2017
Edgars

Man viens no vecākiem joprojām dzīvo Latvijā – neprivatizētā valsts dzīvoklī. Es gribētu šo dzīvokli nopirkt, tāpēc gribēju pajautāt – kā un kur tas ir izdarāms? Vai ir iespējams ņemt kredītu un maksāt ikmēneša maksu? Kā notiek dzīvokļa vērtības noteikšana? Ja īrnieks (viens no maniem vecākiem) jau dzīvo daudzus gadus, bet joprojām maksā īri, vai ir iespēja šo dzīvokli iegūt savā īpašumā lētāk?

A
atbild:
28. novembrī, 2017
Inese Helmane
LV portāls

Ja dzīvoklis ir Privatizācijas aģentūras valdījumā, tad ar iesniegumu par dzīvokļa iegādi brīvā formā ir jāgriežas šajā iestādē. Ir jāpārliecinās, vai dzīvoklim nav parādu. Pirmpirkuma tiesības var izmantot tikai dzīvokļa īrnieks vai ģimenes locekļi, kas kopā ar viņu mitinās dzīvoklī un ir ierakstīti īres līgumā. Dzīvokļi tiek atsavināti par tirgus cenu.

Publiskas personas mantas atsavināšanas likums paredz, ka jebkurš – gan tas, kuram ir pirmpirkuma tiesības, gan trešā personas – var šos dzīvokļus pirkt vai nu ar tūlītēju samaksu, vai uz nomaksu piecu  gadu laikā. Pircējs pats izvēlas, kā vēlas darīt. Likuma 35. pants nosaka, ka maksa par atlikto maksājumu ir 6% gadā no vēl nesamaksātās pirkuma maksas.

Priekšnoteikums – noteiktā termiņā, mēneša laikā,  ir jāsamaksā 10% nodrošinājuma nauda. Ja to nesamaksā, nav iespēja izmantot ne pirmpirkuma tiesības, ne iegādāties īpašumu izsolē. Visi norēķini notiek tikai eiro, nevis sertifikātos.

Detalizētāk par šo jautājumu var izlasīt LV portāla skaidrojumā “Dzīvoklis pieder valstij. Kā to iegūt īpašumā?”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas