E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13093
Lasīšanai: 2 minūtes

Par Darba likuma 36. pantā minēto veselības pārbaudi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. oktobrī, 2017
Renārs

Esmu lasījusi, ka darbinieka obligātās veselības pārbaudes izmaksas pirms darba uzsākšanas darba devējs var neapmaksāt. Bet kā tad izskaidrojama Darba likuma 36. panta 3. daļa? (3) Izdevumus, kas saistīti ar pretendenta veselības pārbaudi, sedz darba devējs, izņemot gadījumu, kad pretendents darba intervijas laikā sniedzis darba devējam apzināti nepatiesu informāciju. Manuprāt, pretendents ir tikai tas, kas pretendē uz vakanci, tātad veselības pārbaude būs pirmreizēja un tā jāapmaksā darba devējam.

A
atbild:
17. novembrī, 2017

Gadījumā, ja darbinieks tiek nosūtīts uz obligāto veselības pārbaudi saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 219 „Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” prasībām pirms darba tiesisko attiecību uzsākšanas (pirmreizējo veselības pārbaudi), izdevumus par šādas pārbaudes veikšanu pēc savstarpējas vienošanās sedz attiecīgā persona no saviem līdzekļiem vai darba devējs. Šāda kārtība ir noteikta Darba aizsardzības likuma 15. panta trešajā daļā. Veselības pārbaužu, kuras paredzētas Darba aizsardzības likumā un Ministru kabineta noteikumos Nr. 219 „Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” mērķis ir noteikt, vai personas veselības stāvoklis personai ļauj strādāt tādās darba vietās, kur ir konkrēti kaitīgie darba vides riska faktori.

Savukārt Darba likuma 36. pants dod tiesības darba devējam pretendentu nosūtīt uz veselības pārbaudi, kas ļautu pārliecināties par viņa piemērotību nolīgtā darba veikšanai. Likumdošanas akti neuzliek darba devējam pienākumu šādu pārbaudi veikt obligāti. Piemēram, darba devējs, lai pārliecinātos par to, vai pretendents, kas pretendē uz interjera noformētāja amatu, atšķir krāsu nianses, var pretendentu nosūtīt uz veselības pārbaudi, lai pārliecinātos par viņa spēju atšķirt krāsu nianses. Izdevumi, kas saistīti ar šādu veselības pārbaudi, jāsedz darba devējam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas