E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13088
Lasīšanai: 2 minūtes
1
20
1
20

Invaliditātes pensija un sociālā nodrošinājuma pabalsts

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. oktobrī, 2017
Venta

Esmu nestrādājoša 3. grupas invalīde.Vai man ir tiesība būt kādam par apgādājamo, lai piemērotu par mani nodokļa atvieglojumu? Saņemu 3. grupas invaliditātes pensiju. Lasot likumu, nevaru saprast. Nevaru saprast, kāda likumdevēja izpratnē ir atšķirība starp pensiju un sociālā nodrošinājuma pabalstu – ko saņem 3. grupas invalīds? Sanāk tā, ka tas 3. grupas invalīds, kurš saņem pensiju, ir nostādīts materiāli sliktākā stāvoklī nekā tas, kurš saņem sociālā nodrošinājuma pabalstu, kaut apmērs ir vienāds. Kur loģika?

A
atbild:
10. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka nodokļa atvieglojumu ir tiesības piemērot par laulāto, vecākiem vai vecvecākiem un bērniem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, ar nosacījumu, ka minētās personas nestrādā un tām ir noteikta invaliditāte (minētajām personām nav piešķirta pensija un tās nesaņem pensiju (vecuma vai invaliditātes)).

Pensijas, arī invaliditātes pensiju, piešķir saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”, uz ko ir arī norāde nodokļa likumā.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu piešķir saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu personai, kurai nav tiesību saņemt valsts pensiju (izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju invalīdam), ja persona nestrādā. Ja strādā, šo pabalstu nemaksā.

Ja invaliditātes pensijas saņēmējs strādā, viņš vienlaikus var saņemt gan pensiju, gan algu un ienākumam ir tiesības piemērot nodokļa papildu atvieglojumu par invaliditāti, kas 3. grupai ir 120 eiro mēnesī.

Invaliditātes pensiju katru gadu oktobrī indeksē, sociālā nodrošinājuma pabalstu neindeksē.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas