E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13073
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kompensācijas īpašniekiem nav paredzētas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. oktobrī, 2017
Jānis

Labdien! Esmu īpašnieks dzīvoklim denacionalizētā mājā, kurā dzīvo īrnieki ar veco īres līgumu. Vai varu cerēt saņemt kādu pašvaldības kompensāciju, ja šiem īrniekiem nopērku īpašumā citu dzīvokli, kurp pārvākties?

A
atbild:
30. oktobrī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 8. pantā ir noteikts: ja dzīvojamā māja vai dzīvoklis pāriet citas juridiskās vai fiziskās personas īpašumā, jaunajam īpašniekam ir saistoši iepriekšējā īpašnieka noslēgtie dzīvojamās telpas īres līgumi. Tādējādi saskaņā ar pašreizējo normatīvo regulējumu īrniekam patiešām ir tiesības izmantot dzīvojamo platību atbilstoši spēkā esošajam īres līgumam arī tad, ja dzīvoklim mainījies īpašnieks (piemēram, iegādājoties to izsolē).

Likuma „Par palīdzību dzīvokļu jautājuma risināšanā” 26.1 pantā ir izklāstīts, kuros gadījumos pašvaldība domes saistošajos noteikumos var noteikt piešķirt vienreizēju dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstu īrniekiem, bet nekas nav teikts par kompensācijām īpašniekiem, kuri paši īrniekiem nopirkuši citu dzīvojamo platību.

Tomēr minētā panta piektajā daļā ir norma: „Pašvaldībām ir tiesības piesaistīt dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalsta finansiālajai nodrošināšanai denacionalizēto un likumīgajiem īpašniekiem atdoto māju īpašnieku finanšu līdzekļus atbilstoši pušu noslēgtajam līgumam.” Šeit, kā saprotams, runa gan nav par Jūsu gadījumu, bet varbūt ir lietderīgi vietējā pašvaldībā noskaidrot par pārcelšanās pabalstu piešķiršanas kārtību un attiecīgajiem saistošajiem noteikumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas