E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13072
Lasīšanai: 3 minūtes

Vidējā iemaksu alga no darba ienākumiem; izslēdz bērna kopšanas atvaļinājumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. oktobrī, 2017
Sanita

Labdien! Vēlos saņemt konsultāciju par maternitātes un bērna kopšanas pabalsta periodiem. 2017. gada 21. augustā atgriezos darbā no bērnu kopšanas atvaļinājuma, kas sākās 2016. gada martā (visu laiku ir nepārtrauktas darba tiesiskās attiecības ar darba devēju kopš 2012. gada). Šobrīd ir pieteicies otrs bērniņš, un aptuvenais pirmsdzemdību atvaļinājuma laiks ir 2018. gada marta beigas. Sakiet, lūdzu, kā tiks aprēķināta vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, ja nodarbinātības periodā pēc pirmā bērnu kopšanas atvaļinājuma apdrošināšanas iemaksu algas nebūs par 12 kalendāro mēnešu periodu? Kā tiks aprēķināts bērna kopšanas pabalsts šajā situācijā? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
30. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bērna kopšanas pabalstu nerēķina no algas. Tas ir visiem mazuļu vecākiem vienāds – 171 eiro mēnesī. Šo pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam maksā vienam no vecākiem.

Ja esat darba ņēmēja, tātad sociāli apdrošinātā, tad būs tiesības uz maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalstu maksā pirms un pēc dzemdībām, tas ir 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts konkrētais pabalsts. Piemēram, ja sakarā ar grūtnicību izsniegtā darbnespējas lapa B būs no 2018. gada februāra sākuma, maternitātes pabalsta aprēķinam neņems vērā februāri, janvāri un šā gada decembri. Vidējās iemaksu algas aprēķina periods būs 2016. gada decembris–2017. gada novembris.

Šajā 12 kalendāro mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, daļu būsit strādājusi, bet daļu atradusies bērna kopšanas atvaļinājumā, līdz ar to vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās no tiem ienākumiem, kuri ir gūti strādājot, no aprēķina izslēdzot bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, kā arī pārejošas darbnespējas dienas, ja tādas būs bijušas darba periodā.

Līdzīgi aprēķina vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai.

Vecāku pabalsta apmērs ir atkarīgs no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma:

  • ja izvēlas saņemt pabalstu līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, tad tas ir 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;
  • ja izvēlas saņemt pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam, tad tā apmērs ir 43,75% no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Par pabalstiem individuālā situācijā varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Informācija vecākiem atrodama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas