E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13065
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Apdrošināšanas stāžs un uzkrājums pensijai – no 15 gadu vecuma

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2017
Visvaldis

Labdien! Pēc likuma, ar aizbildņa atļauju bērns var strādāt no 13 gadu vecuma, pusaudzis – no 15 gadu vecuma. Tāpat VID informē, ka, lai bērns vai pusaudzis uzsāktu darba attiecības, ir jāslēdz līgums ar darba devēju. Mani šajā kontekstā interesē sekojošais: 1) vai no bērna vai pusaudža algas tiek atskaitīti nodokļi; 2) ja nodokļi no bērna vai pusaudža algas tiek atskaitīti: a) vai šāds darbs tiek ieskaitīts darba stāžā; b) vai no šāda bērnu un pusaudžu darba sāk uzkrāties pensija? Cik zināms, 3. pensiju līmenī var iestāties, sākot ar 15 gadu vecumu. Kā ir ar 1. un 2. pensiju līmeni?

A
atbild:
13. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ināra Ļuta, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Nepilngadīgo (pēc Civillikuma 219. panta – persona, kas nav sasniegusi astoņpadsmit gadu vecumu) tiesiskos darījumos pārstāv viņa vecāki, aizbildņi vai aizgādņi.

Ja bērni tiek nodarbināti uz darba līguma pamata, tad no algotā darba ienākuma darba devējs ietur algas nodokli (2017. gadā – 23% apmērā) un aprēķina valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (2017. gadā piemērojot likmi – 34,09%), kā arī veic minēto nodokļu maksājumus valsts budžetā. Bet par bērniem, kas nav sasnieguši 15 gadu vecumu, darba devējs valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas neveic – šādu skaidrojumu Valsts ieņēmumu dienests ir sniedzis LV portālam publikācijā “Bērni pelna kabatas naudai – kas par to jāzina?”.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras  (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga paskaidro: tā kā valsts obligātajai sociālajai apdrošināšanai ir pakļauti visi 15 gadu vecumu sasniegušie darba ņēmēji un arī visas pārējās apdrošināmo personu kategorijas, tad par nodarbināto  līdz 15 gadu vecumam obligātās iemaksas nav jāveic.

Savukārt par uzkrājumiem pensijai VSAA Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Ināra Ļuta norāda, ka no 1996. gada 1. janvāra Latvijas pensiju sistēma ir balstīta uz sociālās apdrošināšanas iemaksām. Valsts obligātajai sociālajai apdrošināšanai ir pakļauti visi 15 gadu vecumu sasniegušie darba ņēmēji, līdz ar to tikai no šī vecuma personai sāk veidoties apdrošināšanas stāžs pensijai un uzkrāties pensijas kapitāls gan 1. līmeņa pensiju shēmā, gan 2. līmeņa pensiju shēmā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas