E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13063
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbiniekam jāatlīdzina izdevumi darba līgumā paredzētā darba veikšanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2017
Alise

Labdien! Ja mana darbavieta pieprasa, ka darbiniekiem ir jābūt e-parakstam, lai varētu elektroniski parakstīt jebkādus pielikumus, kas ir saistīti ar darba līgumu, bet man nekad nav bijusi nepieciešamība pēc eID vai elektroniskā paraksta, jo kā personas apliecinošu dokumentu izmantoju LR pasi, vai man ir piespiedu kārtā jātaisa ID karte, kuru, iespējams, nekad neizmantošu? Un vai es varu pieprasīt darbavietai segt izdevumus, kas saistās ar personas apliecības pasūtīšanu, lai iegūtu šo e-parakstu, ņemot vērā, ka man ir derīgs personu apliecinošs dokuments – pase.

A
atbild:
01. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode norāda, ka pēc jautājumā izklāstītā nav skaidri visi faktiskie apstākļi.

Pamatojoties uz jautājumā ietverto informāciju, speciāliste sniedz skaidrojumu, ka Darba inspekcijas ieskatā gadījumā, ja puses, slēdzot darba līgumu, bija vienojušās par to, ka darbiniekam darba pienākumu veikšanai ir jābūt eID kartei, lai varētu elektroniski parakstīt dokumentus, tad darbiniekam šāda karte ir jānodrošina.

Darba likums neparedz darba devējam tiesības vienpusējā kārtībā grozīt darba līguma nosacījumus, uzliekot darbiniekam jaunus pienākumus. Ja puses vienojas par jaunu pienākumu veikšanu, kā rezultātā darbiniekam jāizgatavo jauns personu apliecinošs dokuments, darba devējam saskaņā ar Darba likuma 76. panta pirmo daļu  ir pienākums atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kuri atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas