E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13056
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Cīņā ar troksni var līdzēt Veselības inspekcija

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. oktobrī, 2017
Olga Ivanova

Labdien! Es dzīvoju piecstāvu mājā Rīgas pilsētas teritorijā, Juglā. Mūsu māju un apkārtējo teritoriju apsaimnieko SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”. Šovasar celtnieki saņēma jaunu aprīkojumu ar ļoti augstu trokšņa līmeni. Tagad viņi vāc koku lapas, un katru dienu mēs esam spiesti klausīties šo troksni. Ziemā aprīkojums tiks izmantots sniega tīrīšanai. Šodien trokšņa līmenis manā balkonā bija 72 dB (pēc MK noteikumiem Nr. 16 mūsu teritorija jābūt ne vairāk nekā 60 dB). Es zvanīju uz RNP, mājas pārvaldniecei, un viņa teica, ka viss atbilst normatīviem un viņi neko nemainīs. Kā rīkoties šādā situācijā un spiest RNP samazināt trokšņa līmeni?

A
atbild:
26. oktobrī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Patiešām trokšņa līmeņa rādītājus, to piemērošanas kārtību un novērtēšanas metodes nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 16 „Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”.

Minētajā normatīvajā aktā ir trīs svarīgi punkti, kuri varētu būt attiecināmi uz Jūsu minēto situāciju:

„11. Trokšņa mērījumus veic laboratorijas, kas akreditētas sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā vai citā Eiropas Savienības dalībvalsts akreditācijas institūcijā atbilstoši standartā LVS EN ISO/IEC 17025:2005 "Testēšanas un kalibrēšanas laboratoriju kompetences vispārīgās prasības" noteiktajām prasībām, ievērojot šo noteikumu 1. un 3. pielikumā minētās prasības.

12. Veselības inspekcija, pamatojoties uz attiecīgu iesniegumu, kontrolē saimnieciskas darbības (izņemot ar mūzikas atskaņošanu saistītas darbības) vai iekārtu (ieskaitot ventilācijas, saldēšanas iekārtas, kompresorus un liftus), vai satiksmes radītā trokšņa robežlielumu ievērošanu. Ar mūzikas atskaņošanu un citu ar sabiedrisko kārtību saistīto trokšņa kontroli nodrošina attiecīgā pašvaldība.

13. Par trokšņa robežlielumu pārsniegšanu ir atbildīga persona, kuras īpašumā, lietošanā vai valdījumā esošā trokšņa avota darbības dēļ ir pārsniegti trokšņa robežlielumi. Attiecīgā persona sedz izdevumus, kas saistīti ar trokšņa mērījumiem. Ja pēc trokšņa mērījumiem, kuri norādīja uz trokšņa robežlielumu pārsniegšanu, būtiski nav mainījusies trokšņa avota darbība vai nav veikti pasākumi trokšņa samazināšanai, atkārtotus trokšņa mērījumus var neveikt.”

Pēc jautājumā ietvertās informācijas var spriest, ka ir veikti kādi trokšņa mērījumi, kas apliecina tik augstu līmeni, kas pieļaujams teritorijai mototrašu tuvumā. Taču nav skaidrs, vai to darījusi akreditēta iestāde (kā noteikts MK noteikumos), kuras atzinumu var izmantot iesniegumā pašvaldības uzņēmumam.

Ja SIA „Rīgas namu pārvaldnieks” izmantotais aprīkojums ir jauns, jau iepriekš var teikt, ka tā izmantošanas ierobežošana būs grūti novēršama.

  1. Zvanīšanai pārvaldniekam nav lielas jēgas, jo šāds sazināšanās veids nevienam faktiski neuzliek nekādus pienākumus.
  2. Ja trokšņa mērījumi veikti profesionāli un tos var atzīt par pierādījumu, tad mājas iedzīvotājiem (nevis tikai viena dzīvokļa īpašniekam) vajadzētu rakstīt kolektīvu protesta vēstuli (vēlams, ierakstītu) mājas pārvaldniekam, kuram tad ir obligāti jāsniedz atbilde ar paskaidrojumu par situācijas iespējamiem risinājumiem.
  3. Ja mājas pārvaldnieks joprojām apgalvo, ka trokšņa līmenis atbilst normatīviem (bet tā patiešām nav!), varat vērsties ar iesniegumu Veselības inspekcijā. Vidējo posmu var apiet, ja iepriekš jau ir skaidrs, ka no pašvaldības uzņēmuma nekāda pretimnākšana nav sagaidāma.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas