E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13054
Lasīšanai: 2 minūtes

Veicot pārrēķinu, izveidojusies pārmaksa ir jāietur

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. oktobrī, 2017
Jana

Labdien! Strādāju 20 stundas nedēļā (4 stundas dienā), bet no 1. jūlija līdz 31. augustam strādāju 2 dienas nedēļā pa 10 stundām dienā. Septembrī man tika aprēķināta atvaļinājuma nauda par 10 darba dienām (325 eiro). Oktobrī grāmatvedis veica atvaļinājuma naudas pārrēķinu, aprēķinā piemērojot stundas vidējo izpeļņu, jo man ir noteikts nepilnais darba laiks, kā rezultātā izveidojās 80 EUR pārmaksa. Vai šajā gadījumā grāmatvedim bija jāveic atvaļinājuma naudas pārrēķins? Vai šajā gadījumā ir nepieciešama mana piekrišana pārmaksas ieturēšanai?

A
atbild:
22. novembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Aprēķinot atvaļinājuma naudu, jebkurā gadījumā tiek piemērots vidējās izpeļņas aprēķins. To paredz Darba likuma 75. pants. Vidējo izpeļņas aprēķinu atbilstoši konkrētai darbinieka nodarbinātības situācijai veic mēnesim, dienai, stundai.

No situācijas aprakstā sniegtās informācijas var pieņemt, ka, neraugoties uz izmaiņām periodā no 1. jūlija līdz 31. augustam, arī pirms tam Jums bija nolīgts nepilns darba laiks. Nolīgtais darba laiks ir norādīts darba līgumā. Piemēram, summētā darba laika uzskaites gadījumā vidējās izpeļņas aprēķināšanai tiek izmantota stundas vidējā izpeļņa.

Ja grāmatvedis, rēķinot vidējo izpeļņu, kāda iemesla dēļ ir pieļāvis kļūdu, tad viņa pienākums ir to novērst un veikt pārrēķinu. Izmaksāt Jums lielāku atvaļinājuma kompensāciju, nekā tā faktiski pienākas, nav juridiska pamata . Šādā situācijā arī nav nepieciešama darbinieka piekrišana pārmaksas ieturēšanai.

Taču par izveidojušos situāciju Jūs ir jāinformē un situācija jāpaskaidro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas