E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13052
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Mājas vecākais – tikai vidutājs starp īpašnieku un pārvaldnieku

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. oktobrī, 2017
Irina

Labdien! Daudzdzīvokļu mājas īpašnieku kopsapulcē tiku ievēlēta par mājas vecāko. Pašvaldības uzņēmums, kas pārvalda un apsaimnieko māju, izstrādāja (pēkšņi) nolikumu par mājas vecāko, kur ierakstīja nodaļu par mājas vecāko nepieciešamo izglītību pienākumu pildīšanai. Par pamatu ir ņemts Dzīvokļu pārvaldīšanas likuma 13. pants. Vai mājas vecākajam, kurš pilda starpnieka funkcijas, ir vajadzīga 3. profesionālā līmeņa izglītība – namu pārzinis? Aģentūras jurists saka, ka nolikumā var rakstīt, "ko grib", un pieprasīt arī izglītību, pretējā gadījumā lauzīs pēc 3 mēnešiem līgumu. Ja mani ievēlēja iedzīvotāji, pārvaldniekam ir tiesības no manis "atbrīvoties"? Un vai nodaļa nolikumā par kvalifikāciju nav pretrunā ar likumu? Paldies!

A
atbild:
27. oktobrī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 13. panta “Dzīvojamās mājas pārvaldītāja profesionālā kvalifikācija” pirmajā un otrajā daļā ir noteiktas profesionālās kvalifikācijas prasības personām, kuras veic pārvaldīšanas uzdevumu dažāda lieluma daudzdzīvokļu mājās (uz ko norāda arī attiecīgā panta nosaukums).

Nevienā normatīvajā aktā nav norādītas prasības mājas vecākajam, un nekādā gadījumā šā pienākuma pildīšanai nav vajadzīga namu pārziņa kvalifikācija.

Starp citu, LV portālā lasāms izsmeļošs skaidrojums “Mājas vecākais – dzīvokļu īpašnieku pārstāvis”. Tas gan tapis pirms četriem gadiem, bet var teikt, ka šajā jomā nekas īpaši nav mainījies. Kā izriet no skaidrojuma, pašvaldības mēdz izstrādāt nolikumus par mājas vecākā darbību, taču tie ir saistīti ar viņa pienākumiem un atbildību, bet ne profesionālo kvalifikāciju māju apsaimniekošanā, jo to neprasa normatīvie akti. Bet, piemēram, SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” ir rīkojusi kursus ievēlētajiem namu vecākajiem, pēc to beigšanas izsniedzot sertifikātu par iegūtajām zināšanām.

Tomēr nekur arī nav teikts, ka prasību par profesionālo kvalifikāciju nolikumā nedrīkst iekļaut, tādēļ to nevar arī uzskatīt par pretlikumīgu. Jo, kā mēdz teikt, kas nav aizliegts, tas ir atļauts, un apsaimniekošanas uzņēmums ir noteicis augstāku prasību līmeni.

Bet vienu gan var piebilst – atsaucoties uz likuma pantu, kas uz minēto jomu nav attiecināms, un iekļaujot mājas vecākā darbības nolikumā prasību par pārvaldnieka profesionālo kvalifikāciju, tādējādi liedzot ievēlētajai personai pildīt pienākumus, pašvaldības uzņēmums nepilda dzīvokļu īpašnieku konkrēto lēmumu, kas tam saskaņā ar likumu gan ir jādara.

Ja Jūsu mājas dzīvokļu īpašnieki patiešām vēlas, lai mājas vecākā pienākumus pildītu tieši Jūs, tad var ieteikt rīkot vēl vienu kopsapulci, kurā dzīvokļu īpašnieki vēlreiz lemj par mājas vecākā iecelšanu, atalgojumu un to, ka šai personai nav nepieciešams trešo profesionālās kvalifikācijas līmeni apliecinošs dokuments.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas