E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13041
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai no Latvijas var izvest vienu saujiņu smilšu?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2017
Keita

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai drīkst izvest no LR smiltis (runa ir par vienu saujiņu smilšu)? Vai smiltis tiek uzlūkotas kā zeme? Jau iepriekš paldies par atbildi!

A
atbild:
27. oktobrī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ņemot vērā preču klasifikāciju Kombinētajā nomenklatūrā, smiltis (silīcijsmilts, kvarca smilts un citādas) ir preču pozīcijas ar atšķirīgiem kodiem nekā augsne (t.i., “minerālvielas, kas citur nav minētas”, piemēram, dārza zeme, trūdzeme). Smiltis un zeme nav viens un tas pats ne no preču klasifikācijas, ne arī kontroles viedokļa.

Preču izvešanai ceļotāja personīgajā bagāžā no Latvijas uz trešajām valstīm ierobežojumi nav noteikti. Izņēmums ir daži specifiski ierobežojumi, kas attiecas, piemēram, uz senlietām vai mākslas priekšmetiem un atsevišķu citu veidu precēm, kuru pārvietošanai nepieciešami attiecīgi dokumenti (informācija ir pieejama VID mājaslapas sadaļā “Muita” > “Ierobežojumi un aizliegumi preču pārvietošanai”). Uz smilšu izvešanu nekādi ierobežojumi neattiecas.  

Protams, ja smiltis tiek vestas tādā daudzumā un iepakojumā, kas var radīt aizdomas par smilšu izmantošanu citu preču slēpšanai, lai tās pārvietotu nelegāli, muitas amatpersonas var veikt nepieciešamos kontroles pasākumus.

Turpretī ievest Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs augsni un augsnes substrātus, izņemot tīru kūdru, privātpersonām ir aizliegts. Savukārt tāds minerālprodukts kā smiltis nav pakļauts fitosanitārajai kontrolei, un tās ievest Latvijā nav aizliegts.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas