E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13027
Lasīšanai: 3 minūtes

Apakšnomas tiesības trešajai personai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2017
Agris

Saskaņā ar nomas līguma noteikumiem es (nomnieks) neesmu tiesīgs veikt zemes kapitālo apbūvi bez iepriekšējas saskaņošanas ar iznomātāju. Lūdzu izskaidrot, vai pazemes ūdens apgādes būvniecība (no akas 1 metra dziļumā, 15 metru garumā līdz dzīvojamai mājai) atbilst „zemes kapitālās apbūves definīcijai”? Vai šajā gadījumā pirms minēto darbu veikšanas man ir pienākums saņemt attiecīgu būvvaldes atļauju? Saskaņā ar Civillikuma 2115. panta noteikumiem „nomnieks vai īrnieks var savu nomāto vai īrēto lietu nodot citam, bet tikai ar lietas iznomātāja vai izīrētāja noteiktu piekrišanu”. Manā gadījumā es vēlos nodot apakšnomas tiesības trešajai personai, proti, noslēgt apakšnomas līgumu. Lūdzu izskaidrot, kāda veida – rakstisku vai mutvārdu – man ir nepieciešams saņemt izīrētāja piekrišanu?

A
atbild:
31. oktobrī, 2017
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Uz konkrēto jautājumu nebūs iespējams sniegt atbildi, jo nav skaidrs, kas ar jēdzienu “kapitāla būve” ir domāts attiecīgā nomas līguma ietvaros. Līdzēji var brīvi vienoties par noteiktiem jēdzieniem un to izpratnes robežām katrā līgumā atsevišķi. Papildus būtu jānorāda, ka šāds jēdziens šobrīd netiek lietots būvniecības regulējumā. Virspusēji skatoties, šajā gadījumā būs nepieciešams saskaņojums no zemes gabala īpašnieka – esot neskaidram jēdzienam, būvvalde nevarēs precīzi saprast piešķirtās tiesības.

Nav īsti arī skaidrs, kas domāts ar pazemes ūdens apgādi, tāpēc nevaram sniegt konkrētu atbildi. Var būt daudz un dažādi varianti, kur dažiem nav nepieciešama būvvaldes atļauja, bet dažiem ir. Tas, uzrādot konkrēto risinājumu, būtu noskaidrojams būvvaldē.

Būvniecības regulējums neregulē apakšnomu, un par to puses var brīvi vienoties, tomēr tas neatbrīvo no pienākuma saskaņot būvniecības ieceri ar visām skartajām personām. Teorētiski apakšnomniekam būtu jāskaņo būvniecības iecere gan ar zemes gabala īpašnieku, gan ar iznomātāju (izņemot, ja visos līgumos skaidri ir norādīts pretējais).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas