E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13025
Lasīšanai: 4 minūtes

No brīvprātīgi atzītas paternitātes nevar atteikties

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2017
Peteris

Sveiki! Esmu fiktīvi ierakstīts dzimšanas apliecībā un neesmu bioloģiskais tēvs un vispār tēvs, jo jaunības trakumā domājām ar draudzeni, ka dzīvosim kopā laimīgi, bet jau vairākus gadus neesam kopā, un meitene audzina viena savu bērnu, bet vēlamies nokārtot to, lai es vairs neparādos dzimšanas apliecībā un citās vietās un uzvārds bērnam dzimšanas apliecībā ir meitenes! Bet kā tēvs ierakstīts esmu es! Mēs esam bez strīdu situācijas, un alimentus un citas lietas viņa nepieprasa man jau no paša sākuma, jo apzinās situāciju, ka es bērnam nekas neesmu! Vienkārši vēlamies arī izdzēst pārējos ar mani saistītos ierakstus un lietas, lai meitene varētu dzīvot mierīgi un es arī! Kur mums griezties, un kādi iesniegumi mums jāaizpilda?

A
atbild:
03. novembrī, 2017
Elīna Gulbe
LV portāls

No sniegtās informācijas noprotams, ka atzīt paternitāti bērnam, kurš nav bioloģiskais bērns, bijis apzināts lēmums, kas ietver visu vecāka tiesību un pienākumu, tostarp arī šī bērna uzturēšanas pienākuma, uzņemšanos. No brīvprātīgi atzītas paternitātes nevar pēc kāda laika atteikties.

Attiecīgajā gadījumā paternitāti iespējams atcelt tikai tiesas ceļā. Lai tiesa varētu atcelt atzītu paternitāti, ir jābūt iemeslam. Atbilstoši Civillikuma 156. pantā noteiktajam tiesa var atzīt paternitāti par neesošu, ja persona, kas bērnu atzinusi par savu, nevar būt viņa miesīgais tēvs un bērnu atzinusi par savu maldības, viltus vai spaidu rezultātā. Vienkāršiem vārdiem – tiesa var atcelt atzītu paternitāti, ja persona, kas brīvprātīgi atzinusi paternitāti, ir tikusi maldināta un to darījusi, ticot, ka bērns ir cēlies no viņas. Ja tiesa konstatēs, ka vīrietis ir atzinis bērna paternitāti, apzinādamies, ka nav bērna īstais tēvs, paternitāti atcelt nav iespējams.

Turklāt likumdevējs ir ierobežojis laiku, kurā iespējams apstrīdēt atzītu paternitāti. Civillikuma 156. panta otrā daļa noteic, ka apstrīdēt paternitātes atzīšanu var persona, kas paternitāti atzinusi (..), vai bērna māte divu gadu laikā no brīža, kad viņi uzzinājuši par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Paternitātes atzīšanu var apstrīdēt arī pats bērns divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas. Atzītu paternitāti var apstrīdēt arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu. Saskaņā ar Civillikuma 156. pantu bioloģiskais tēvs var tiesā apstrīdēt paternitātes atzīšanu divu gadu laikā no bērna piedzimšanas dienas.

Līdz ar to, ja dzimšanas apliecībā ierakstītais bērna tēvs vai māte izlems vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par paternitātes apstrīdēšanu, vispirms jāpierāda, ka paternitāte atzīta maldības, viltus vai spaidu rezultātā un divu gadu termiņš, kurā iespējams paternitāti apstrīdēt, nav beidzies. Situācija būtu vienkāršāka, ja vispirms tiktu veikta DNS ekspertīze, jo analīžu rezultāti apliecinās, ka dzimšanas apliecībā ierakstītā persona nav bērna bioloģiskais tēvs. Divu gadu termiņš tādā gadījumā varētu tikt skaitīts no ekspertīzes rezultātu saņemšanas dienas.

Lai tiktu skaidrībā, kā pareizi rīkoties konkrētajā situācijā, ieteicams konsultēties ar juristu, kas ir specializējies ģimenes tiesībās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas