E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13015
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
8
8

Pašnodarbinātais no ienākuma maksā IIN un VSAOI vismaz no 380 eiro

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2017
Oļegs

Labdien! Mēģinu tikt skaidrībā par pašnodarbinātā statusu un saprast, kas man varētu sanākt nodokļos. Reģistrējos kā pašnodarbinātais, ienākumos sanāk stabili 1100 eiro mēnesī par pakalpojumu sniegšanu uzņēmumam datu apstrādes jomā. Iepriekš biju strādājis citā uzņēmumā kā darbinieks ar algu 950 eiro, cik sarēķināju, sanāk tie paši 1100 eiro, ko tagad saņemšu, paņemot 10,5 procentus, ko tagad saņemšu kā pašnodarbinātais. Bet tad tālāk sanāk, ja ņemam gadījumu, kad man izdevumos ir tikai 100 eiro mēnesī, cik man sanāk samaksāt ceturksnī par 3 mēnešiem? Un vai gada deklarācijā iespējams palūgt salīdzināt darbinieku ar darba algu 950 eiro un pašnodarbinātu personu , ja pieņemam, ka katru mēnesi ieņēmumos sanāk 1100 un izdevumos 100 eiro? Vai var salīdzināt, kā tas izskatās, cik man tīri ieņēmumos paliek gadā?

A
atbild:
06. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Neesat norādījis, vai 950 eiro kā algotam darbiniekam bija bruto vai neto. Jebkurā gadījumā, cik saņēmāt pēc nodokļu nomaksas, to pats zināt. No bruto algas tiek ieturētas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (šogad 10,50%), atskaitīts neapliekamais minimums (šogad mēnesī – 60 eiro) un tad ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis (šogad vēl 23%). Tā kā kopš 2016. gada ir ieviests arī diferencētais neapliekamais minimums, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, Valsts ieņēmumu dienests par iepriekšējo gadu aprēķina diferencēto neapliekamo minimumu un atmaksā pārmaksāto nodokli.

Ja Valsts ieņēmumu dienestā esat reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs (pašnodarbinātais), tad ir jāmaksā divi nodokļi valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN).

IIN šogad ir 23%. IIN maksā par ienākumiem no saimnieciskās darbības. Ienākumu  aprēķina kā saimnieciskās darbības ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Uz saimnieciskās darbības izdevumiem ir attiecināmi tikai tie izdevumi, kas nepieciešami saimnieciskās darbības nodrošināšanai un kuri ir pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem. 

Kā saimnieciskās darbības veicējam Jums ir jākārto ieņēmumu un izdevumu uzskaite.

Vienu reizi gadā (taksācijas gadam sekojošā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam) VID ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un IIN nodokļa aprēķins. Nodokli jāiemaksā budžetā līdz 16. jūnijam. Ja nodokļa summa pārsniedz 640 eiro, to var iemaksāt trijās reizēs – līdz 16. jūnijam, 16. jūlijam un 16. augustam, katru reizi iemaksājot trešo daļu no kopējās nodokļa summas.

Sociālās iemaksas pašnodarbinātajam ir 31,13%. VSAOI obligāti ir jāmaksā, ja ienākumi mēnesī sasniedz 380 eiro (summa pielīdzināta minimālajai algai valstī, nākamgad minimālā alga būs 430 eiro).

Tātad, ja šogad  saimnieciskās darbības ienākumi (peļņa) mēnesī sasniedz 380 eiro, no šādas summas ir jāveic VSAOI par sevi kā pašnodarbināto personu. Iemaksas tikai no šādas summas var veikt arī tad, ja ienākumi ir lielāki.

VSAOI jāsamaksā līdz pārskata ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam. Jāiesniedz pašnodarbinātā ziņojums līdz pārskata ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam. Ja mēneša ienākumi ir mazāki par 380 eiro, VSAOI nav jāveic, attiecīgi – ja iemaksas par pārskata ceturksni nav jāveic, pašnodarbinātā ziņojums nav jāiesniedz.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, pašnodarbinātajam ir tiesības saimnieciskās darbības ienākumam piemērot neapliekamo minimumu, atvieglojumus, attaisnotos izdevumus par izglītību un saņemtajiem ārstnieciskajiem pakalpojumiem, kā arī maksājumus privātajos pensiju fondos un apdrošināšanas prēmiju maksājumus.

Ja pats nevarat sarēķināt, no kādām summām, ņemot vērā saimnieciskās darbības ieņēmumus un izdevumus, būs jāsamaksā IIN, ja nav skaidrs, kad jāsāk maksāt VSAOI, jādodas uz Valsts ieņēmumu dienestu. Varat izmantot iespēju konsultēties klātienē ikvienā tuvākajā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī VID mājaslapā pieteikties uz padziļināto konsultāciju noteiktā laikā un vietā.

Turklāt, ja jau algota darba vietā esat izvēlējies pašnodarbinātā statusu, Jums kā nodokļu maksātājam pašam jāseko nodokļu normatīvo aktu izmaiņām. Saimnieciskās darbības veicējiem nākamgad būs būtiskas izmaiņas arī VSAOI maksājumos. Tāpēc VID regulāri organizē bezmaksas seminārus, lai iepazīstinātu ar izmaiņām nodokļu likumos. VID mājaslapā ir ievietota skaidrojoša informāciju par izmaiņām, arī saimnieciskās darbības veicējiem

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas