E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13013
Lasīšanai: 3 minūtes
2
3
2
3

Uzturlīdzekļu apmērs par diviem bērniem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2017
Sarmite

Kā tiek aprēķināti uzturlīdzekļi 9 un 6 gadus veciem bērniem? Tēva alga ir 1200 eiro uz rokas pēc nodokļu nomaksas. Kāda varētu būt summa par abiem bērniem? Abpusēji nav iespējams vienoties.

A
atbild:
23. oktobrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Latvijā ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kas katram no vecākiem ir jānodrošina savam bērnam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa (Civillikuma 179. panta piektā daļa).

Minimālo uzturlīdzekļu apmēra aprēķināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam", ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu un bērna vecumu.

Tā kā minimālā mēneša alga Latvijā 2017. gadā ir 380 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (95 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (114 eiro mēnesī).

Tātad neatkarīgi no tā, kādi ir vecāka ienākumi, minimālais uzturlīdzekļu apmērs diviem 9 un 6 gadus veciem bērniem ir 209 eiro mēnesī.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir nepieciešams tikai bērna pamatvajadzību nodrošināšanai, taču likumdevējs ir noteicis arī to, ka abi vecāki uztur bērnu samērā ar savām spējām un mantas stāvokli (Civillikuma 179. panta pirmā daļa). Tātad, ja vecāku rocība atļauj, ir tikai normāli un pašsaprotami, ja bērniem tiek nodrošināts vairāk par minimumu.

Līdz ar to, izšķirot strīdu par uzturlīdzekļu apmēru Latvijas tiesā, tos var prasīt arī lielākā apmērā par minimālo, taču prasītājam tādā gadījumā ir jāpamato ar pierādījumiem, ka prasītā summa atbilst bērnu vajadzībām un abu vecāku materiālajām iespējām, kas katrā individuālajā gadījumā ir atšķirīgas. Pat ja alga 1200 eiro apmērā varētu šķist pietiekami liela, ir iespējams, ka personas apgādībā ir vairāki bērni, regulāri izdevumi par veselības aprūpi u. tml. izdevumi, kas, izskatot strīdu par uzturlīdzekļiem, ir jāņem vērā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas