E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12996
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Darba devēja atvaļinājumi un VSAA pabalsti jaundzimušā bērna vecākiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2017
Kristaps

Labdien! Vai iespējams šāds scenārijs: piedzimstot bērniņam, tā tēvs uzreiz izmanto 10 dienu paternitātes atvaļinājumu, savukārt tad, kad beidzas maternitātes atvaļinājums, abi divi vecāki ar nākamo dienu dodas BKA (māte uz 1,5 gadiem un tēvs uz 1 gadu, tēvam vienlaicīgi saņemot arī vecāku pabalstu un bērnu kopšanas pabalstu 60% apmērā)? Ja par māti viss ir skaidrs, tad vai tā drīkst būt, ka pēc paternitātes atvaļinājuma 10 dienām tēvs nostrādā mēnesi un tad dodas BKA ar attiecīgajiem pabalstiem, māmiņai no pabalstiem atsakoties?

A
atbild:
17. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ir pašsaprotamai, ka vecāki vēlas iespējami optimāli izmantot savas tiesības jaundzimušā bērniņa aprūpei. Tās ir tiesības gan uz valsts paredzētajiem sociālās apdrošināšanas maksājumiem, gan Darba likumā noteiktās garantijas – bērna mammai, bērna tēvam, abiem vecākiem. 

Tiesības uz atvaļinājumiem paredzētas Darba likumā. Atvaļinājuma jautājumi jākārto darbavietā. Tos piešķir darba devējs, pamatojoties uz darbinieka iesniegumu. Atvaļinājumus saistībā ar bērna piedzimšanu darba devējs neapmaksā. Pabalstus piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Paternitātes pabalstu piešķir bērna tēvam sakarā ar bērna piedzimšanu. Jaundzimušā bērna tētis var saņemt 10 kalendārās dienas ilgu atvaļinājumu sakarā ar bērna piedzimšanu (Darba likuma 155. panta pirmā daļa). Par šīm atvaļinājuma dienām VSAA piešķirs paternitātes pabalstu. Tiesības uz paternitātes pabalstu bērna tēvam ir, ja atvaļinājums sakarā ar bērna piedzimšanu piešķirts ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas.

Ja māmiņa saņem maternitātes pabalstu (par apmēram diviem dzemdību atvaļinājuma mēnešiem, kas paredzēti Darba likuma 154. pantā), iznāk, ka šajā laikā tēvam ir jāizņem savs atvaļinājums, lai varētu saņemt paternitātes pabalstu.

Savukārt tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu ir abiem vecākiem. Darba likuma 156. pantā noteikts: Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Likums neuzliek pienākumu ņemt bērna kopšanas atvaļinājumu tūlīt pēc 10 dienu atvaļinājuma jaundzimušā bērna tēvam. Svarīgi gan ievērot Darba likumā prasīto, ka par bērna kopšanas atvaļinājumu darba devējs jāinformē vienu mēnesi iepriekš.

Savukārt tiesības uz pabalstiem nosaka un tos piešķir VSAA. Tiesības uz vecāku pabalstu (vienlaikus saņemot bērna kopšanas pabalstu) ir vienam no vecākiem. Pēc tam, kad beidzies maternitātes pabalsta izmaksas periods, viens no vecākiem var pieprasīt vecāku pabalstu. Vecāku pabalstu pilnā apmērā piešķir tad, ja vecāks atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Arī otrs vecāks var izmantot Darba likumā paredzēto bērna kopšanas atvaļinājumu.

Tātad abi vecāki savā darbavietā var pieprasīt bērna kopšanas atvaļinājumu, vienlaikus vecākiem pašiem ir jāvienojas, kurš saņems vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu, jo abus maksā vienam vecākam.

Vēl svarīgi zināt, ka likums "Par valsts sociālo apdrošināšanu" paredz, ka persona, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, un persona, kura saņem vecāku pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošināta bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai. Tas nozīmē, ka valsts veiktās iemaksas par māmiņu vai tēti tiek reģistrētas apdrošinātās personas kontā kā sociālās iemaksas. Tas vienam no vecākiem garantē gan tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ja pēc bērna kopšanas perioda tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības, gan arī darba stāža uzkrāšanu par periodu, kad tiek veiktas šīs iemaksas.

Par strādājošo vecāku pabalstiem un tiesībām uz atvaļinājumiem darbā varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Konkrēti savā situācijā jautājumus par pabalstiem varat noskaidrot VSAA.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas