E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12981
Lasīšanai: 3 minūtes

Atvaļinājums ir jāizmanto

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2017
Mara

Labdien! Es strādāju firmā no 2016. gada maija. Tagad ir 2017. gada oktobris. Sanāk pusotrs gads. Par pirmo gadu man palika 20 atvaļinājuma dienas, par otro iznāk, ka vēl ir 28 dienas. Maijā man būs bērns, un martā es došos uz 70 dienām mājās līdz dzemdībām un sēdēšu ar bērnu 1,5 gadus. Jautājumi ir šādi: 1. Ja pēc likuma nevar pārcelt visu atvaļinājumu uz nākamo gadu, sanāk, ka man tagad jāpaņem līdz martam 20+28=58 dienas atvaļinājuma? 2. 2018. gada novembrī es atgriezīšos darbā no dekrēta, un tad nākamais atvaļinājums man būs, kad es nostrādāšu gadu līdz 2019. novembrim? Vai ņem vērā, ka bērna nauda būs uz mani un es nestrādāšu 1,5 gadus, bet darba stāžs man turpināsies?

A
atbild:
20. oktobrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieka tiesības uz četras kalendāra nedēļas ilgu ikgadējo atvaļinājumu ir noteiktas Darba likumā. Proti, par katriem nostrādātiem 11 mēnešiem pienākas četras nedēļas ilgs atvaļinājums. Turklāt tiek ņemts vērā darbinieka individuālā darba gada ietvars – sākot ar darba līguma noslēgšanas dienu.

Ja darba devējs kādu iemeslu dēļ nav nodrošinājis Jums tiesības uz atvaļinājuma izmantošanu, Jums ir pašai jāvēršas pie darba devēja rakstveidā, lūdzot atvaļinājumu piešķirt. Atvaļinājuma uzkrāšana nav vēlama nevienam.

Sievietei grūtniecei atbilstoši DL 150. panta ceturtajai daļai  ir tiesības uz atvaļinājumu pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja. Darba devējam nav tiesību Jums atvaļinājuma piešķiršanu atteikt.

Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma Jūsu individuālais darba gads mainīsies. Tas sāksies ar dienu, kad uzsāksiet darba attiecības.

Laikā, ko sieviete pavada bērna kopšanas atvaļinājumā likumā paredzētajā apmērā, viņa ir sociāli apdrošināta, tas nozīmē, ka to ietver viņas nodarbinātības laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas