E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12980
Lasīšanai: 2 minūtes

Sievietes grūtnieces tiesības uz atvaļinājumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2017
Natālija

Labdien! Man ir jautājums par ikgadējo atvaļinājumu grūtniecei. Esmu sākusi strādāt pie darba devēja ar 25. oktobri. 2017. gadā izņēmu atvaļinājumu jūlijā. Pirmsdzemdību atvaļinājumā tiek plānots iet ar 1. janvāri. Vai pirms pirmsdzemdību atvaļinājuma esmu tiesīga izņemt ikgadējo atvaļinājumu?

A
atbild:
20. oktobrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums, protams, aizsargā sievieti grūtnieci, paredzot tiesības uz atvaļinājumu pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja ( DL 150. panta ceturtā daļa). Atteikt Jums atvaļinājuma piešķiršanu darba devējs nevar.

Tomēr realitātē Jums pašai būtu jāvērtē, vai prasīt atvaļinājuma piešķiršanu pilnā apmērā, ņemot vērā Jūsu individuālā darba gada periodu, vai tikai atbilstoši nostrādātajam laikam.

Proti, Jūs esat izmantojusi kārtējo atvaļinājumu 2017. gada jūlijā  par periodu 25.10.2016–24.10.2017. Tādējādi līdz tiesībām uz pirmsdzemdību atvaļinājumu, ko esat norādījusi kā 2018. gada 1. janvāri, faktiski šajā darba gadā  (25.10.2017–24.10.2018) būs nostrādāti nedaudz vairāk kā 4 mēneši.

Prasot atvaļinājuma piešķiršanu pilnā apmērā, darba devējam nāktos Jums izmaksāt atvaļinājumu avansā. Situācijā, ja pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas Jūs, piemēram, izlemtu darba attiecības šajā darbavietā vairs neturpināt, darba devējs būs tiesīgs no Jums summu par avansā izmaksāto atvaļinājumu piedzīt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas