E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12978
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
18
18

Noteikumi mājdārziņa atvēršanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2017
Inta

Vēlos atvērt mājdārziņu. Sakiet, ar ko sākt? Kādi likumi un MK noteikumi to regulē, vai pienākas kāds finansējums vecākiem, kas vēlas šo pakalpojumu izmantot? Paldies!

A
atbild:
08. novembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši normatīvo aktu regulējumam bērnu pieskatīšana bērna dzīvesvietā vai citā piemērotā vietā ārpus bērna dzīvesvietas bez vecāku klātbūtnes, piemēram, mājdārziņš, ir bērnu uzraudzības pakalpojums. Bērnu uzraudzības pakalpojums ir kvalificēts uzraudzības un aprūpes pakalpojums, kura mērķis ir nodrošināt bērna atrašanos pieaugušā klātbūtnē un drošu, saturīgu un lietderīgu dienas organizēšanu bērnam, sekmējot bērna vispusīgu attīstību (Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1. panta 17. punkts). 

Bērnu uzraudzības pakalpojumu var sniegt gan valsts un pašvaldību dibinātas iestādes, gan privātas juridiskas un fiziskas personas, kas ir reģistrētas Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā kā pakalpojuma sniedzējas. To iespējams izdarīt Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD). Pakalpojuma sniedzēja kvalifikācijas, drošības un reģistrācijas prasības ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 404 “Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība”.

Bērnu uzraudzības pakalpojumus iedala īslaicīgos pakalpojumos (līdz 4 stundām dienā) un pilna laika pakalpojumos (ilgāk par 4 stundām dienā).  Atkarībā no pakalpojuma veida un ilguma regulējums var nedaudz atšķirties.

Sīkāks izklāsts par to, kādas normatīvo aktu prasības jāievēro, sniedzot bērnu uzraudzības pakalpojumu, ir pieejams IKVD mājaslapas sadaļā “Reģistrācija” > “Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrācija”.

Finansiālais atbalsts vecākiem, izmantojot privātu bērnu uzraudzības pakalpojumu, katrā pašvaldībā var būt atšķirīgs, proti, tāds var būt un var arī nebūt. Tas atkarīgs no tā, kā attiecīgā pašvaldība tiek galā un organizē pirmsskolas izglītības pieejamību pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētajiem bērniem no pusotra gada vecuma. Izglītības likuma 17. panta 2.1 daļa paredz pašvaldības pienākumu segt privātas pirmsskolas izglītības iestādes izmaksas tikai tādā gadījumā, ja bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā (bērnudārza nav vispār vai uz vietu bērnudārzā ir rinda). Izmaksas jākompensē tādā apmērā, kas atbilst vienam audzēknim nepieciešamajām izmaksām attiecīgās pašvaldības uzturētā bērnudārzā. Pašvaldība, ņemot vērā tās finansiālās iespējas un politiku, var piedāvāt atbalstu privātu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju (auklīšu, mājdārziņu) līdzfinansēšanai, taču tā nav obligāta prasība. Parasti, lai privāts pakalpojuma sniedzējs varētu saņemt līdzfinansējumu, tam ir jānoslēdz līgums ar pašvaldību. Precīzāku informāciju sniegs konkrētā pašvaldība.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas