E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12974
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uztura līguma izmaksas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2017
irina

Situācija tāda, ka man patēvs, bet juridiski viņš man ir svešs cilvēks, izdomājis atstāt pēc nāves savu dzīvokli, kaut gan biju teikusi, ka tas nav obligāti utt., bet viņš teica, ka māsa viņam dzīvo Krievijā un savu bērnu nav, tādēļ gribot tomēr atstāt, jo es viņam zvanu, interesējos par viņu, sveicu dzimšanas dienā, kā arī varu ienest produktus utt. Lai neviens pēc viņa nāves uz to dzīvokli nepretendētu, viņš izdomāja ar mani noslēgt uzturēšanas līgumu, mēs aizgājām pie notāra, un tas man teica, kā ikmēneša uzturēšanas maksas minimālais apjoms ir 235 eiro, un sareizināja ar uz divpadsmit mēnešiem un desmit gadiem, kopumā sanāk ap 30 000 eiro, kaut kadastrālā vērtība šim dzīvoklim ir ap 7 tūkstošiem, internetā esmu salasījusies, ka uztura līgumam nav noteikta apmēra, ka to nenorāda... No kurienes notāre tad ņēma tos 235 eiro? No šiem 30 000 eiro viņa man paskaitīja savus pakalpojumus, kas iznāk ap 450 eiro, un zemesgrāmatas noformēšana man prasīs ap 600 eiro, bet mani vairāk interesē, kur viņa ņēma tos 235 eiro ik mēnesi, ja nekur man neizdevās sameklēt, ka tāda summa pastāv?

A
atbild:
03. novembrī, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Uztura līgumā jānorāda ik mēnesi sniedzamā uztura došanas pienākuma vērtība. Saskaņā ar 2017.gada 22. augusta grozījumiem MK noteikumos Nr. 1250 „Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” pienākuma vērtība ir pielīdzināta MK noteikumu Nr. 299 “Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu” 2. punktā noteiktajai vidējai ienākuma summai, t.i., 128,06 EUR, ja vien pašvaldība nav paziņojusi par lielāku pienākumu vērtību. Piemēram, šobrīd Cēsu novada pašvaldība uztura došanas pienākuma vērtību mēnesī noteikusi 255 EUR apmērā, Salaspils novada pašvaldība 252,19 EUR apmērā.

Zvērināta notāra atlīdzība par uztura līguma sagatavošanu, apliecināšanu, nostiprinājuma līgumu zemesgrāmatai tiek aprēķināta saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 737 „Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”. Savukārt, nostiprinot uztura devēja īpašuma tiesības zemesgrāmatā, jāmaksā:

  • valsts nodeva 2% apmērā no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības vai no summas, ko iegūst, gada pienākumu vērtības summu reizinot ar 10 (valsts nodevu maksā no lielākās summas), savukārt valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem ir 0,5% apmērā;
  • valsts nodeva par ķīlas tiesības nostiprināšanu: 0,1% apmērā no ķīlas tiesības uztura apmērā vērtības;
  • kancelejas nodeva: par jaunas tiesības nostiprinājumu 14,23 eiro, par hipotēkas nostiprināšanu – 14,23 eiro, par zemesgrāmatu apliecības izsniegšanu – 7,11 eiro.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas