E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12970
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
1
2
1

Ja mācības pārtrauc, tad apgādnieka zaudējuma pensija nepienākas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2017
Edgars

Labdien! Šogad man apritēja 18 gadi un es pārgāju mācīties uz citu vidusskolu (pilna laika klātienē), un septembra sākumā esmu iesniedzis VSAA pieteikumu par apgādnieka zaudējuma pensijas piešķiršanu. No jūlija strādāju un saņemu minimālo algu, bet tagad, oktobrī, esmu pārgājis uz apmācībām tālmācības vidusskolā. Respektīvi, likums neparedz, ka man ir tiesības saņemt pensiju par apgādnieka zaudēšanu. Līdz ar to man ir sekojošs jautājums – ja pieteikums un izziņa no izglītības iestādes jau ir iesniegta VSAA un ir pieņemts lēmums izmaksāt man pensiju, tad es to saņemšu visu gadu līdz 31. augustam, vai arī man būs jāatmaksā izmaksātā pensija?

A
atbild:
16. oktobrī, 2017
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas Jūs turpināt mācības vispārējās izglītības iestādē (vidusskolā), tad Jums ir tiesības saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju arī tad, ja Jūs strādājat vai mācāties tālmācībā. Pensijas izmaksas beigu datums ir atkarīgs no klases, kurā mācāties, jo 12. klases audzēkņiem par mācību gada beigu datumu uzskata 30. jūniju.

Taču, ja mācības tiek pārtrauktas, tad apgādnieka zaudējuma pensija nepienākas. Tādā gadījumā par mācību pārtraukšanu ir jāinformē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas