E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12964
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
8
8

Sasniedzot pensijas vecumu, priekšlaicīgi piešķirto pensiju maksā pilnā apmērā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2017
Rita

Sveicināti! Vecumā 61 gads un 4 mēneši plānoju iet priekšlaicīgā pensijā (esmu dzimusi 15.01.1957) un saņemt 50% no pilnas vecuma pensijas summas. Jautājums: kad man iestāsies vecuma pensija, t.i., no 63 gadiem un 9 mēnešiem, vai es obligāti saņemšu pilnu vecuma pensijas summu, kas ir divas reizes lielāka par piešķirto priekšlaicīgās pensijas summu? Vai likuma izmaiņas, kas varētu būt pieņemtas laika posmā, kamēr būšu priekšlaicīgā pensijā, tomēr var negatīvi ietekmēt/koriģēt manu pilnās vecuma pensijas summu?

A
atbild:
12. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecuma pensija priekšlaicīgi tiek piešķirta uz mūžu, līdz ar to, sasniedzot īsto pensijas vecumu, vecuma pensija būs tā pati priekšlaicīgi piešķirtā vecuma pensija, mainīsies tikai tās izmaksas nosacījumi. Tas nozīmē – pensiju izmaksās pilnā apmērā, kāda tā tika aprēķināta, kad pieprasījāt pensiju priekšlaicīgi.

Vēl jāpiebilst, ka ikgadējā pensiju pārskatīšanā 1. oktobrī indeksē arī priekšlaicīgi piešķirto pensiju.

Pēc likuma “Par valsts pensijām” plašajām izmaiņām, tostarp no 2014. gada pakāpeniski paaugstinot pensijas vecumu, lai nodrošinātu pensiju budžeta ilgtspēju, likumā nav bijis grozījumu, ko varētu uzskatīt par pensionāriem nelabvēlīgiem. Arī nākamajam gadam likumā jau pieņemtās izmaiņas ir pozitīvas, indeksācijā paredzot labvēlīgākus nosacījumus cilvēkiem ar ilgu darba stāžu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas