E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12954
Lasīšanai: 4 minūtes
8
8

Parāda piedziņas process

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2017
Armands

Esmu 1. grupas invalīds, un mana pensija un kopšanas pabalsts ir 467,81 eiro (254,38 + 213,43). Mana ātro kredītu un kredīta “Bigbank” kopējā summa ir apmēram 9500 eiro. Ja es pareizi saprotu, tad no manis nevar neko paņem, jo pensija man ir mazāka par minimālo algu un kopšanas pabalstu man atņemt nevar. 1. Vai es sapratu pareizi, ka no manis atvilkt neko nevar? 2. Cik es lasīju citās atbildēs, tad parāds paliek un man tāpat būs jāapmaksā, taču manas finanses to neļauj darīt, kā tad viņi no manis var pieprasīt parādu atmaksāt un nedzēst, jo man kā 1. grupas invalīdam papildu līdzekļu nebūs? 3. Vai viņi, vēršoties tiesā, no manis var kaut ko dabūt? 4. Vai es varu izskaidrot katrai kredītkompānijai, ka man ir tikai neaizskaramie līdzekļi un viņiem nav iespējas no manis neko piedzīt?

A
atbild:
09. novembrī, 2017
Laura Studente
LV portālam

Kamēr nav notikusi tiesa, parādu piedzinējs nekādas piedziņas darbības veikt nevar – tikai informēt par parāda esamību un brīdināt par iespējamām sekām – tiesvedību, ja parāds netiks atmaksāts. Jūs varat ar kredītkompāniju vienoties par Jūsu piedāvātu parāda atmaksas grafiku, bet, ja kompānija tā izlems, lieta var tikt nodota tiesai. Aizņemoties naudu, ir jāsaprot, ka tā būs arī jāatmaksā.

Jāņem vērā, ka ir lielāka iespēja, ka tiesa nostāsies kreditoru, nevis parādnieka pusē. Pēc jau notikušas tiesas un nolēmuma Jums var dot iespēju parādu atmaksāt labprātīgi. Ja to nedarīsiet, kreditors ar izpildu dokumentu var vērsties pie tiesu izpildītāja, lai uzsāktu reālu parādu piedziņu.

Kā no parādnieka atgūt naudu, nosaka parāda piedzinējs jeb kreditors, kam cilvēks ir parādā. Piedziņa var tikt vērsta ne tikai uz bankas kontā esošajiem naudas līdzekļiem, bet arī uz nekustamo īpašumu, kustamo mantu. Ja Jūsu īpašumā ir nekustamais īpašums vai kustamā manta, kreditori var lūgt piedziņu veikt no tā. Līdz ar to jārēķinās, ka varat pazaudēt savu mājokli.

Ja tā ir vēlējies kreditors, tiesu izpildītājs var dot arī rīkojumu bankai vērst piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem bankās saskaņā ar Civilprocesa likuma 599. panta trešo daļu. Ja ir noteikts šāds parādu atgūšanas veids, banka parādniekam saglabās naudas līdzekļus minimālās mēneša darba samaksas apmērā. Pārējā nauda tiks pārskaitīta tiesu izpildītājam. Tātad, ja Jums ir iekrājumi, piedziņu varēs vērst arī uz tiem.

Kā norādījāt savā jautājumā, tad saņemat divu veidu ienākumus – invaliditātes pensiju un kopšanas pabalstu. Piedziņu var veikt no darba samaksai pielīdzinātiem maksājumiem – invaliditātes pensija ir darba samaksai pielīdzināts maksājums, tātad no tās piedziņu veikt varēs. Savukārt no kopšanas pabalsta atbilstoši Civilprocesa likuma 596. pantam piedziņu veikt nevarēs.

Lai parādnieku neatstātu bez iztikas līdzekļiem, Civilprocesa likums paredz parādniekam tiesības uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem vienas minimālās mēneša darba algas apmērā (2017. gadā 380 eiro, bet 2018. gadā tie būs 430 eiro). Tātad, ja parāda piedziņu uzsāks nākamgad, Jūsu rīcībā tiks atstāti 430 eiro, bet pārējo, kas paliks pāri, tiesu izpildītājs varēs piedzīt no invaliditātes pensijas atlikuma.

Vairāk par parādu piedziņu lasiet LV portāla skaidrojumos „Parādnieka tiesības un pienākumi parāda piedziņas procesā” un „Kādi ienākumi ir pakļauti un kādi nav pakļauti parādu piedziņai”.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas