E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12950
Lasīšanai: 4 minūtes

Pašvaldībai īpašums jāpārdod par iespējami augstāku cenu, nevis par pazeminātu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2017
Kristīne

Vēlos nopirkt no pašvaldības zemi, uz kuras atrodas mana māja Rojā. Zeme visu laiku tika nomāta. Pašvaldība pieaicināja “Latio” vērtētājus, un pēc “Latio” subjektīvā viedokļa zeme ir 4 reizes dārgāka, nekā ir kadastrālā vērtība, no kuras mēs maksājam nodokļus. Tāpēc jautājums ir, kur ir iespēja iepazīties ar pašvaldību saistošajiem noteikumiem attiecībā uz veicamo procedūru, kas saistīta ar pašvaldības zemes pārdošanu? Vai arī MK noteikumiem, kuri nosaka, kā veidojas pašvaldību zemes pārdošanas cena. Kā arī noteikumiem, kas nosaka, ka pašvaldība ņem vērā tikai “Latio” vērtējumu. Paldies ! Un, ja likums nosaka, ka pašvaldība nedrīkst pārdot zemi lētāk pa kadastrālo vērtību, tad kur ir samērīguma princips un likums nosaka, ka pašvaldība to var pārdot 4 reizes dārgāk par kadastrālo vērtību? Un kāpēc abstrakto tirgus vērtību ņem par pamatu, lai noteiktu summu? Paldies!

A
atbild:
23. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par pašvaldībām” nosaka domei tiesības lemt par pašvaldības nekustamā īpašuma atsavināšanu.

Saskaņā ar Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 3. pantu arī pašvaldībai jārīkojas ar finanšu līdzekļiem un mantu lietderīgi, tajā skaitā noteikts, ka manta atsavināma un nododama īpašumā vai lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu.

Publiskas personas mantu aizliegts pārdot privātpersonai vai kapitālsabiedrībai par acīmredzami pazeminātu cenu.

Kas attiecas uz informācijas pieejamību, tad likumā “Par pašvaldībām” ir paredzēts, ka pašvaldība nolikumā nosaka:

  • pašvaldības lēmumu projektu sagatavošanas kārtību un līgumu noslēgšanas procedūru;
  • kārtību, kādā privātpersonas var iepazīties ar pašvaldības pieņemtajiem lēmumiem, noslēgtajiem līgumiem un domes sēžu protokoliem;
  • pašvaldības administrācijas izdoto administratīvo aktu apstrīdēšanas kārtību;
  • kārtību, kādā pašvaldības institūcijās pieņem apmeklētājus un izskata iesniegumus;
  • kārtību, kādā pašvaldības amatpersonas rīkojas ar pašvaldības mantu un finanšu resursiem.

Pēc pašvaldības nolikuma pieņemšanas tam jābūt brīvi pieejamam pašvaldības domes ēkā un pagasta vai pilsētas pārvaldēs, kā arī publicētam pašvaldības mājaslapā. Tātad šis dokuments, pamatojoties uz kuru Jūs varat iegūt informāciju, iedzīvotājiem ir pieejams.

Pašvaldībai ir pienākums zemes novērtēšanai pieaicināt sertificētus vērtētājus. Informāciju par nekustamā īpašuma vērtētāja izvēli arī varat noskaidrot pašvaldībā. Spriežot pēc internetā atrodamās informācijas par darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem, šis nav vienīgais nekustamais īpašums, ko “Latio” gadu gaitā ir vērtējis Rojas novadā.

Pašvaldību rīcību ar finanšu līdzekļiem un mantu  uzrauga Valsts kontrole. Dome nevar rīkoties, pārkāpjot likumus, tajā skaitā Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu, kura mērķis ir panākt, lai publiskas personas finanšu līdzekļi un manta tiktu izmantota likumīgi un atbilstoši iedzīvotāju interesēm, novērst to izšķērdēšanu un nelietderīgu izmantošanu, kā arī ierobežot valsts amatpersonu korupciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas