E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12916
Lasīšanai: 2 minūtes
1
6
1
6

Mikrouzņēmuma darbinieka tiesības uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2017
Kristine

Labdien! Man ir jautājums par bezdarbnieka pabalstu apmēriem. Ja esmu strādājusi mikrouzņēmumā (neesmu īpašniece) tikai darbinieka statusā un maksājusi mikrouzņēmumu nodokli, kādā apmērā aprēķinās bezdarbnieka pabalstu, un vai vispār varēšu dabūt to? Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
05. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir, ja:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Mikrouzņēmuma darbinieks ir sociāli apdrošināts kā jebkurš darba ņēmējs. Tikai – ja iestājas apdrošināšanas riska gadījums, piemēram, bezdarbs, pabalsts būs daudz mazāks nekā darbiniekam, kura darba devējs maksā vispārējos darbaspēka nodokļus, tajā skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – 34,09% no bruto algas (23,59% samaksā darba devējs, 10,50% ietur no darbinieka algas).

Mikrouzņēmumu nodokli (15%) maksā no apgrozījuma. No darbinieka algas nekādi nodokļi netiek ieturēti.

Mikrouzņēmumu nodokļa likmē iekļauts arī sociālās apdrošināšanas maksājums, kas nonāk valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā. Tā ir maza summa, salīdzinot ar to, kādu maksā vispārējo darbaspēka nodokļu maksātājs, tātad mikrouzņēmuma darbinieka līdzdalība sociālās apdrošināšanas sistēmā ir daudz mazāka.

Tāpēc arī pabalsta aprēķināšanas kārtība ir atšķirīga.

Nosakot pabalsta apmēru, mikrouzņēmumā strādājošajiem vidējo iemaksu objektu rēķina pēc formulām (ņem vērā mikrouzņēmuma apgrozījumu, darbinieku skaitu, darbinieka algu).

Kā nosaka iemaksu objektu, kuru ņem vērā pabalstu aprēķinā, varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Mikrouzņēmumu nodoklis un sociālā apdrošināšana”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas