E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12897
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
17
1
17

Kaimiņi klavierspēli var uzskatīt par regulāru trokšņošanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2017
Madara

Labdien! Man ir tāds jautājums. Līdz cikiem dzīvoklī drīkst trokšņot? Zinu, ka tas ir atkarīgs no skaļuma, konkrēti interesē klavieru spēlēšana. Līdz cikiem dzīvoklī saskaņā ar likumu drīkst spēlēt klavieres?

A
atbild:
04. oktobrī, 2017
Linda Balode
LV portāls

Ja kaimiņi klavierspēli uzskatīs par regulāru trokšņošanu, viņi var izsaukt policiju.

Ja dzīvojat Rīgā, tad jāvērš uzmanība, ka 2014. gadā Satversmes tiesa atcēla Rīgas domes saistošo noteikumu punktu (http://www.satv.tiesa.gov.lv/press-release/rigas-domes-saistoso-noteikumu-normas-par-troksnosanas-kontroli-rigas-administrativaja-teritorija-neatbilst-satversmei/), kas paredzēja atbildību par trokšņošanu pēc plkst. 23.00, taču tas nenozīmē, ka miera traucēšana ir atļauta.

Proti, par tādu darbību veikšanu, kuras rada noteikta līmeņa troksni jebkurā diennakts laikā, ir paredzēta administratīvā atbildība – to nosaka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167.1 pants. Savukārt administratīvā atbildība par sabiedriskā miera traucēšanu, kas izpaužas kā necieņa pret sabiedrību vai bezkaunīga rīcība, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) vai organizāciju darbu (sīkais huligānisms), ir noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167. pantā.

Šāda veida gadījumus policisti vērtē individuāli. Taču, ja tiek konstatēts pārkāpums, praksē visbiežāk pirmajā izsaukumā tiek izteikts brīdinājums, savukārt, ja izsaukumi atkārtojas, tad ir pamats trokšņotāju saukt pie atbildības par sīko huligānismu. Savukārt par minēto pārkāpumu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir paredzēts sods no 70 līdz 500 eiro apmērā.

Ministra kabineta (MK) noteikumu Nr. 16 "Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība" 4. pielikumā ir noteikts, ka dzīvojamās telpās un guļamtelpās nedrīkst pārsniegt šādu trokšņu līmeni:

  • dienā no plkst. 7.00 līdz 19.00 – līdz 35 dB(A);
  • vakarā no plkst. 19.00 līdz 23.00 – līdz 35 dB(A);
  • naktī no plkst. 23.00 līdz 7.00 – līdz 30 dB(A).

Tas nozīmē, ka likums nenosaka konkrētu laiku, līdz cikiem drīkst spēlēt klavieres, daudz kas ir atkarīgs tieši no Jūsu kaimiņiem. Jāatceras, ka dzīvojamās telpās ir jāievēro MK noteiktais trokšņu līmenis: 30–35dB(A). Atbildīgs cilvēks labprāt šo noteikto slieksni ievērotu, taču problēmu rada fakts – kā to izdarīt, jo tādu mērierīču, kas nosaka trokšņa līmeni decibelos, parasti mūsu rīcībā nav.

Ja troksnis būs pārāk liels, neatkarīgi no tā, vai tā ir diena vai nakts, kaimiņi var zvanīt pašvaldības policijai. Taču arī policija neveic trokšņu mērījumus, bet balstās uz liecībām un pašu dzirdēto. Proti, policijas darbinieki noskaidros apstākļus un noteikti pieņems arī paskaidrojumus no blakus esošo dzīvokļu iemītniekiem par traucējumu.

Šajā gadījumā ieteiktu ar kaimiņiem savstarpēji vienoties, sarunājot laiku, līdz cikiem varat spēlēt klavieres, lai netraucētu mieru apkārtējiem un neradītu problēmas sev.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas