E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12889
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

BKA var izmantot abi vecāki

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2017
Madara

Ja abi strādājošie vecāki vēlas iet bērna kopšanas atvaļinājumā uz 1 vai 1,5 gadiem, vai abiem tiek saglabāta pašreizējā darbavieta? Apzināmies, ka tikai viens vecāks var saņemt bērna kopšanas pabalstu.

A
atbild:
27. oktobrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesiskais regulējums dod tiesības izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu abiem vecākiem, uz BKA laiku saglabājot tiem darbavietu, – DL 156. pants. Ja darbavietu saglabāt nav iespējams, darba devējam ir jānodrošina darbinieks ar līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem (darba laiku, atalgojumu utt.).

Tomēr jāapzinās, ka tam vecākam, kas izmanto BKA un nesaņem vecāku pabalstu, par šo laiku netiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas – persona nav apdrošināta bezdarba gadījumam, nav iemaksu pensiju 1. un 2. līmeņa shēmā, nākotnē būs jāsaskaras ar ierobežotu pieejamību veselības aprūpei u. tml.

Arī attiecībā uz apdrošināšanas iemaksu periodu, kas dod tiesības uz vecuma pensiju, šis laiks atbilstoši likuma “Par valsts pensijām” 11. pantam nebūs iekļauts personai obligāti nostrādājamo 20 gadu periodā.

Vērtīgu informāciju Jūs iegūsiet, lasot skaidrojumu Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas