E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12886
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Tuvinieka nāves gadījumā jāraksta iesniegums darba devējam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. septembrī, 2017
Nomīra vīra tētis. Vai ir 2apm. dienas?

Labdien! Nomira vīratēvs. Var darbadevējs iedos man divas apmaksātas dienas, lai sagatavotu visu bērēm? Es strādāju SIA.

A
atbild:
05. oktobrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 74. panta pirmās daļas 4. punkts paredz tiesības darbiniekam prasīt apmaksātu brīvdienu saistībā ar tuva ģimenes locekļa nāvi.

Darba likuma komentāros ir skaidrots: normatīvajos aktos nav sniegta “tuva ģimenes locekļa” definīcija, līdz ar to ir ieteicams sniegt šo skaidrojumu, piemēram, darba koplīgumā. Var pieņemt, ka par tuvu ģimenes locekli ir uzskatāma jebkura persona, ar kuru darbinieks uztur ciešu saikni un pastāvīgu kontaktu.

Par to, vai Jūsu darbavietas iekšējie normatīvie akti, piemēram, darba līgums, darba koplīgums, nolikums par papildu sociālajām garantijām, precizē radniecības pakāpi, kas Darba likumā ir definēta kā “tuvs ģimenes loceklis”, un gadījumus, kad darbiniekam piešķiramas apmaksātas brīvas dienas, jājautā savā darbavietā personāldaļas vadītājam vai pašam darba devējam.

Taču, pat ja šādu iekšējo dokumentu nav, cilvēciski tam nevajadzētu būt domstarpību jautājumam ar darba devēju, ja Jūs rakstiskā iesniegumā izklāstāt situāciju par brīvu dienu nepieciešamību tuva cilvēka – vīratēva – bēru organizēšanai. Parasti ar šo iesniegumu ir pietiekami, lai brīvas dienas tiktu piešķirtas un apmaksātas.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas