E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12880
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Grozījumi darba grafikā ir iespējami

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. septembrī, 2017
Emīlija

Lūgums sniegt skaidrojumu Darba likuma 140. panta 7. daļai – vai pareizi saprotu, ka saskaņā ar šo formulējumu darba devējam nav tiesības grozīt apstiprināto darba grafiku, kas nozīmē, ka darbinieka slimības laikā nekas cits neatliek, kā pieņemt darbā jaunu darbinieku (t.i., nedrīkst veikt izmaiņas ne slimā darbinieka, ne pārējo darbinieku darba grafikā, kaut arī tiktu ievērotas 4. daļā noteiktās prasības)?

A
atbild:
10. novembrī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 140. panta septītās daļas grozījumu mērķis ir norādīts anotācijā, kura tika sagatavota iesniegšanai Saeimā par likumprojektu “Grozījumi Darba likumā” (grozījumi stājās spēkā 2015. gada 1. janvārī), proti, “darba devējam nav tiesības grozīt darbiniekam noteikto darba grafiku darbinieka pārejošas darbnespējas laikā, kā arī laikā, kad darbinieks neveic darba citu attaisnojošu iemeslu dēļ. Šāds grozījums nepieciešams, lai novērstu gadījumus, kad darba devēji vienpusēji groza darba grafikus, lai izvairītos no atlīdzības par laiku, kad darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, izmaksas”.

Minētais nozīmē, ka grozījumus darba grafikā nedrīkst veikt tikai tam darbiniekam, kuram iestājusies pārejoša darbnespēja. Ar pārējiem darbiniekiem darba devējs var vienoties gan par darba grafika izmaiņām, gan arī par virsstundu darba veikšanu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas