E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12878
Lasīšanai: 4 minūtes

Uzturlīdzekļu piedziņas iespējas atkarīgas no tā, kur bērns turpina mācīties

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. septembrī, 2017
Ilze

Labdien! Meitai ir 18 gadi, viņa vēl turpina mācīties. Pati šobrīd nestrādāju un esmu 3. grupas invalīde, kas ierobežo darba iespējas. Bērna tēvs šobrīd maksā 50 eiro mēnesī. Vai ir iespēja no tēva pieprasīt tos noteiktos 114 eiro par bērnu? Kā to izdarīt?

A
atbild:
20. oktobrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Vecāka pienākums uzturēt bērnu neizbeidzas ar dienu, kad bērns sasniedz pilngadību. Civillikuma 179. panta pirmajā daļā ir noteikts: vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt.

Ja ar bērna tēvu par turpmāk izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru nevarat vienoties, strīdus par uzturlīdzekļiem civilprocesuālā kārtībā izšķir tiesa, vai arī noteiktos gadījumos lēmumu par pienākumu maksāt uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā (30% no minimālās algas, kas 2017. gadā ir 114 eiro mēnesī) var pieņemt Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija administratīvā procesa kārtībā. 

Uzturlīdzekļu piedziņas iespējas pēc pilngadības sasniegšanas ir atkarīgas no tā, kādā izglītības iestādē bērns turpina mācīties.

Atbilstoši Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā noteiktajam, ja bērns turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā un viņa vecāks nenodrošina sava bērna uzturam minimālo uzturlīdzekļu apmēru (30% no valstī noteiktās minimālās algas, kas 2017. gadā ir 114 eiro mēnesī), bērnam ir tiesības saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus arī pēc pilngadības sasniegšanas, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai. 

Lai saņemtu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, meitai pašai ir jāiesniedz fonda administrācijai noteiktas formas iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksu. Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu "Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai". Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami. Sīkāks izklāsts LV portāla skaidrojumā “No 1. septembra valsts garantētie uzturlīdzekļi līdz 21 gada vecumam”.

Savukārt, ja bērns turpina mācīties augstskolā, meitai uzturlīdzekļi savam uzturam no tēva ir jāpiedzen tiesā. Ja prasītā uzturlīdzekļu kopsumma viena gada laikā prasības iesniegšanas dienā nepārsniedz 2100 eiro, prasības pieteikums noformējams atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātajam paraugam. Maza apmēra prasības pieteikuma veidlapu iespējams atrast Latvijas tiesu e-pakalpojumu portālā manas.tiesas.lv/eTiesas/  sadaļā “E-veidlapas”.

Vairāk par uzturlīdzekļu piedziņu pilngadīga bērna uzturam un uzturlīdzekļu apmēra noteikšanu lasiet LV portāla skaidrojumā "Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas – ko paredz likums un ņem vērā tiesa".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas