E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12871
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atvieglojums par māsu piemērojams, ja nevar piedzīt uzturnaudu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. septembrī, 2017
Ilze

Labdien! Vēršos pie Jums vēl vienā jautājumā sakarā ar nodokļu atvieglojumiem par apgādājamo personu. Likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, daļā par atvieglojumiem maksātājam, ir minēts, ka tos var saņemt par nepilngadīgu brāli un māsu, kā arī par brāli un māsu, kamēr brālis un māsa turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja viņiem nav darbaspējīgu vecāku (likuma 13. panta 1. daļa). Sakiet, lūdzu, ja pilngadīgu bērnu tēvs ir miris un mātei ir atņemtas aprūpes un apgādības tiesības (vai to var uzskatīt, ka šiem bērniem vairs nav vecāku, jo tiesības ir atņemtas, un vai tas nozīmē, ka bērniem nav darbspējīgu vecāku?), vai brālim šajā konkrētajā gadījumā ir tiesības saņemt nodokļu atvieglojumu par māsu, ja viņa turpina mācības līdz 24 gadu vecumam? Paldies!

A
atbild:
23. oktobrī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts to personu loks, par kuru uzturēšanu nodokļa maksātājam ir piemērojams iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums, ja personai nav piešķirta pensija un tā nesaņem pensiju saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām” vai citas valsts pensiju, izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju – Ministru kabineta noteiktajā apmērā vienam no apgādniekiem.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz fiziskai personai piemērot iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par nepilngadīgu brāli un māsu, kā arī par brāli un māsu, kamēr brālis un māsa turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja viņiem nav darbaspējīgu vecāku.

Minētais nosacījums – “ja viņiem nav darbspējīgu vecāku” – ir skaidrojams kopsakarā ar Invaliditātes likuma 1. panta 2. punktā noteikto par personas darbspēju zaudējumu, kuru apliecina Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas slēdziens par invaliditātes grupas piešķiršanu ar norādi, ka persona zaudējusi spēju strādāt.

Tādējādi brālim atvieglojums par māsu būtu piemērojams tajā gadījumā, ja bērnu (brāļa un māsas) māte nav darbspējīga persona. Ja bērnu mātei ir atņemtas aprūpes un apgādības tiesības, nevar atzīt, ka bērniem nav arī otra vecāka (mātes).

Vienlaicīgi likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz fiziskai personai piemērot iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par mazbērnu vai audzināšanā paņemtu bērnu, ja no viņa vecākiem nav iespējams piedzīt uzturnaudu (alimentus), arī tikmēr, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Civillikuma 179. pantā noteikts, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Tādējādi uzturlīdzekļi ir jāmaksā, līdz bērns pats var sevi apgādāt, nevis līdz tas sasniedz noteiktu vecumu, ja viņš nespēj sevi apgādāt objektīvu iemeslu dēļ, piemēram, studējot profesionālās izglītības iestāde klātienē. Tādējādi bērns ir tiesīgs vērsties tiesā un pieprasīt uzturlīdzekļus no mātes.  

Ja no mātes tiesas noteikto uzturlīdzekļu piedziņa Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā ir atzīta par neiespējamu un to apliecina atbilstošs dokuments, tad brālim ir piemērojams nodokļa atvieglojums par māsu kā par audzināšanā paņemtu bērnu, ja no viņa vecākiem (mātes) nav iespējams piedzīt uzturnaudu (alimentus), arī tikmēr, kamēr māsa turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas