E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12861
Lasīšanai: 2 minūtes

Pašvaldības noteikts 3% nodoklis degradētai ēkai izslēdz atbrīvojumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. septembrī, 2017
Paula

Labdien! Pašvaldībā, kurā es dzīvoju, pieņemti saistošie noteikumi par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu. Saistošajos noteikumos noteikts, ka palīgēkas ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek, kā arī noteikts, ka par degradētu ēku piemēro nekustamā īpašuma nodokli 3% apmērā. Manā īpašumā ir šķūnītis, kurš atbilst degradētas ēkas statusam. Vai pašvaldība var likt man maksāt nekustamā īpašuma nodokli par šķūnīti, kas ir palīgēka, ko ar nodokli neapliek, ja šim šķūnītim tiek piešķirts degradētas ēkas statuss?

A
atbild:
02. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā neesat norādījusi, par cik lielu palīgēku ir runa – līdz 25 mvai lielāku.

Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikts, ka ar nodokli neapliek palīgēkas, kuru  platība nepārsniedz 25 m2, izņemot garāžas.

Savukārt, ja dzīvojamo māju palīgēkas platība pārsniedz 25 m2, pašvaldība to neaplikšanu ar nodokli nosaka ar saviem saistošajiem noteikumiem. Tāpat saistošajos noteikumos pašvaldībai ir tiesības noteikt nodokli līdz 3% apmērā par vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi.

Tādējādi, ja pašvaldība noteikusi palīgēkai degradētas ēkas statusu, tai ir tiesības nevis noteikt atbrīvojumu no nodokļa, bet gan pienākums uzlikt paaugstinātu nodokli, ja tas ir paredzēts saistošajos noteikumos.

Vēl jāpiebilst, ir pašsaprotami, ka pašvaldībai savā administratīvajā teritorijā jānodrošina vizuāli pievilcīga, sakārtota vide, kas neapdraud iedzīvotāju drošību. Uzturēt būves atbilstoši valstī spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem ir būvju īpašnieka, valdītāja vai lietotāja pienākums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas