E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12839
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Priekšlaicīgo pensiju nemaksā, ja kļūst par obligāti sociāli apdrošināmu personu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2017
Svetlana

Labdien! Ja fiziskā persona izmanto iespēju priekšlaicīgi pensionēties, kāda veida saimniecisko darbību tā var veikt, reģistrējot to VID? Paldies!

A
atbild:
16. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Priekšlaicīgās vecuma pensijas izmaksai ir noteikti ierobežojumi līdz īstā pensionēšanās vecuma sasniegšanai:

  • nestrādājošām personām, kurām piešķirta vecuma pensija priekšlaicīgi, izmaksā 50% no piešķirtā pensijas apmēra;
  • personām, kurām ir piešķirta vecuma pensija priekšlaicīgi, laikā, kad tās kļuvušas par obligāti sociāli apdrošināmām personām (darba ņēmējiem vai pašnodarbinātajiem), vecuma pensiju priekšlaicīgi neizmaksā.

Tātad ierobežojums attiecas nevis uz kādu no saimnieciskās darbības veidiem, bet gan uz situācijām, kad cilvēks, kuram piešķirta priekšlaicīgā pensija un kurš saņem šo pensiju (50% apmērā), kļūst par darba ņēmēju vai pašnodarbināto un ir pakļauts obligātajai sociālajai apdrošināšanai, un tādā gadījumā priekšlaicīgi piešķirto pensiju nav tiesīgs saņemt.

Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts, ka pašnodarbinātais ir persona, kura gūst ienākumu (vai ieņēmumus) kā persona, kas veic individuālo darbu, ir reģistrējusies kā saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātāja, kā arī citos gadījumos, kas uzskaitīti likumā.

Pašnodarbināta persona veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kad mēneša ienākumi (ieņēmumi, no kuriem atskaitīti ar to gūšanu saistītie izdevumi) ir sasnieguši 1/12 daļu no Ministru kabineta noteiktā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekta minimālā apmēra. Šogad tie ir 380 eiro mēnesī.

Reģistrējot saimniecisko darbību, bet negūstot ienākumus vismaz minimālās algas apmērā, persona nav obligāti sociāli apdrošināma.

Fiziskajai personai pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas ir jāreģistrējas VID kā nodokļu maksātājai – saimnieciskās darbības veicējai, norādot jomu, kurā tiks veikta saimnieciskā darbība.

Vēl jāpiebilst, ka no 2018. gada būs izmaiņas obligātajām iemaksām pensiju apdrošināšanai pašnodarbinātajiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas