E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12838
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Prasītājam jāpierāda, ka bērns nav cēlies no viņa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2017
Inga Gūtmane

Ar tiesas nolēmumu 2009. gadā piespriesta uzturlīdzekļu maksāšana diviem bērniem (šobrīd jau pilngadīgi). Ir pamats domāt, ka viens no bērniem ir cita vīrieša (ne tā, kam piespriests maksāt uzturlīdzekļus). Vai nekas nav grozāms, ja veic DNS analīzes? Toreiz tiesā atbildēja, ka tās vajadzēja veikt gada laikā – attiecīgi bija jau par vēlu. Vai nav kas mainījies likumos?

A
atbild:
19. oktobrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērni ir dzimuši laulībā, tas nozīmē, ka paternitāte ir noteikta pēc paternitātes pieņēmuma. Tas nozīmē, ka, veicot DNS ekspertīzi un noskaidrojot, ka bērns ir cēlies no cita vīrieša, tiesas ceļā būtu jāapstrīd paternitātes pieņēmums saskaņā ar Civillikuma 149. panta noteikumiem.

Apstrīdot paternitātes pieņēmumu, ir jāņem vērā, ka likumdevējs ir noteicis gan laika ierobežojumu, gan personas, kuras paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt. Civillikuma 149. pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt pats mātes (šķirtais) vīrs divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei – divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Bērns pats var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas.

Kā redzams, likumdevējs nekādi neierobežo mātes laulātā prasības tiesības laikā un tās nav saistītas ar bērna vecumu, tomēr prasības tiesības izlietojamas divu gadu laikā no brīža, kad tēvs ir uzzinājis, ka nav bērna bioloģiskais tēvs. Tātad izšķiroša nozīme tiesā būs tam, vai persona, kura uzskata, ka bērns nav cēlies no viņas, spēs ticami pierādīt, ka tikai tagad, kad bērns jau sasniedzis pilngadību, ir uzzinājusi par to, ka nav šī bērna bioloģiskais tēvs.

Vienlaikus jānorāda, lai tiesa uzsāktu lietas izskatīšanu, pierādījumiem, kas apliecina, ka šaubām par bērna izcelsmi ir pamats, vajadzētu būt pamatotām, jau iesniedzot prasības pieteikumu. Šim nolūkam var noderēt DNS ekspertīzes rezultāti (tādā gadījumā divu gadu termiņš var tikt skaitīts no dienas, kad saņemti DNS analīžu rezultāti). Taču tiesiska mehānisma, kā piespiest pilngadību sasniegušu bērnu veikt šādas analīzes, pirms uzsākts Civilprocess, nav. Vienīgā norma, kas regulē ekspertīzes veikšanu šādās lietās, ir Civilprocesa likuma 249.1 pants. Tā otrajā daļā noteikts – ja kāds no lietas dalībniekiem izvairās no ekspertīzes, tiesa pieņem lēmumu par šīs personas piespiedu nogādāšanu tiesu ekspertīzes izdarīšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas