E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12818
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
82
82

Dzīvokļa izīrēšana un nodokļi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2017
Dana

Labdien! Plānoju izīrēt savu dzīvokli. Vai pareizi saprotu, ka, ja VID reģistrēšu īres līgumu, tad man būs jāmaksā 10% no ieņēmumiem, kā arī varēšu atskaitīt izdevumus par nekustamā īpašuma nodokli? Kā arī vēl jautājums, ja tiks saņemta un vēlāk atgriezta īrniekam drošības nauda, jau kad īres periods beigsies, vai šī nauda kādā veidā man arī jāuzrāda kā ieņēmumi, lai arī faktiski es beigās šo naudu atgriežu atpakaļ? Paldies!

A
atbild:
03. oktobrī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Nekustamā īpašuma izīrētāji var izvēlēties vienkāršoto nodokļu maksāšanas režīmu – maksāt nodokli 10% apmērā, nereģistrējot saimniecisko darbību. Šajā gadījumā dzīvokļa īpašniekam VID tikai jāinformē par īres darījumu, uzrādot noslēgto īres līgumu, un reizi gadā jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.  Izvēloties vienkāršoto nodokļu maksāšanas režīmu, izīrētājam no gūtajiem ieņēmumiem ir tiesības atņemt nekustamā īpašuma nodokli. Saņemtie ienākumi no nekustamā īpašuma izīrēšanas jāuzrāda gada ienākumu deklarācijā, kas jāiesniedz taksācijas gadam sekojošā gadā - no 1. marta līdz 1. jūnijam. Deklarācijā jāuzrāda ienākumi, kas rodas no gada laikā saņemtajiem ienākumiem par izīrēšanu, atņemot attiecīgajā gadā samaksāto nekustamā īpašuma nodokli. Gada ienākumu deklarāciju var iesniegt elektroniski VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS), kā arī klātienē – VID klientu apkalpošanas centros vai valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros. 

Ņemot vērā, ka īres līgums (līguma kopija) VID jāiesniedz piecu darbdienu laikā no īres līguma noslēgšanas dienas, sniedzam šādu skaidrojumu saistībā ar rokasnaudu:

  • ja rokasnaudu saņem pirms īres līguma noslēgšanas un pirms paziņots VID par saimnieciskās darbības nereģistrēšanu, tad no saņemtās rokasnaudas dzīvokļa īpašnieks maksās 23% iedzīvotāju ienākuma nodokli, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Ja dzīvokļa īpašnieks rokasnaudu atmaksā, tad ienākums neveidojas;
  • ja rokasnaudu saņem pēc tam, kad īpašnieks ir paziņojis Valsts ieņēmumu dienestam par noslēgto līgumu, rokasnauda ir ieņēmums, no kura jāmaksā 10% iedzīvotāju ienākuma nodoklis, jo ienākumiem, kuriem piemēro 10% nodokļa likmi, nepiemēro saimnieciskās darbības izdevumus.

Aicinām iepazīties ar VID mājaslapā sadaļā “Privātpersonām”, “Nekustamā īpašuma izīrēšana” izvietoto materiālu “Pirmie soļi nekustamā īpašuma izīrētājam”.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā iedzīvotāji var zvanīt uz VID informatīvo tālruni 67120000, izvēloties pirmo tēmu “Nodokļi”, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī iesūtīt savu jautājumu rakstiski, izmantojot iespēju VID mājaslapā “Uzdot jautājumu VID”.

Labs saturs
82
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas