E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12807
Lasīšanai: 2 minūtes

Dati par darbinieku jāglabā 75 gadus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2017
Kristīne

Labdien! Man ir jautājums saistībā ar atvaļinājuma naudas kompensāciju. Līdz augusta beigām biju 1,5 gadu ilgā bērnu kopšanas atvaļinājumā, es nebiju izņēmusi apmaksāto atvaļinājumu (27 dienas). Mūsu uzņēmumā ir intraneta sistēma, kurā visu šo laiku varēja redzēt uzkrātās atvaļinājuma dienas, es pagājušajā nedēļā uzrakstīju atlūgumu, bet, pārbaudot atvaļinājuma dienu skaitu, tur uzrādījās 0. No uzņēmuma man atbildēja, ka noskaidros, vai tā ir kļūda, bet es uztraucos, ka viņi atteiksies izmaksāt man kompensāciju par uzkrāto atvaļinājumu. Vai uzņēmums drīkst to darīt? Kur man ir jāvēršas, ja tā notiek? Paldies!

A
atbild:
29. septembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums nosaka, ka darba attiecību uzteikuma gadījumā darba devēja pienākums ir izmaksāt neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju par visu periodu. Darba devējam nav tiesību šo normu – DL 149. panta 5. punktu – neievērot. Ja darba devējs Jums šo kompensāciju neizmaksā, Jums ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā vai tiesā.

Pat, ja uzņēmumā pastāv tikai elektroniskā datu uzskaites sistēma un nav tā saukto darbinieka individuālo uzskaites kartīšu, visa informācija tiek uzglabāta serverī. Tajā skaitā arī vēsturiskie dati, kas problēmu gadījumā ir atjaunojami. Turklāt darba devēja pienākums atbilstoši Arhīvu likuma 4. panta ceturtajai daļai ir visus datus par darbinieku uzglabāt 75 gadus, periodiski informāciju nododot arhīvā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas