E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12804
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Dzīvokļa īpašnieka atbildība par nodarītajiem zaudējumiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2017
Larisa

Labdien! Lūdzu, palīdziet rast atbildes uz zemāk uzdotajiem jautājumiem. "Добрый день. Пожалуйста, подскажите варианты решения в ситуации. Живём вместе с родителями (квартира была приватизирована на моё имя). Хочу в ближайшее время съехать и жить отдельно. Если просто съехать, квартира будет считаться моя собственностью и вся ответственность за происходящее будет на мне. Так? Какие документы можно оформить, какие действия совершить и в какие инстанции обратиться, что бы ответственность за квартиру лежала на проживающих в ней? Ведь, живя отдельно, ни контролировать происходящее, ни оплачивать два жилища возможности у меня не будет."

"Lūdzu iesakiet situācijas risinājuma variantus! Dzīvojam kopā ar vecākiem (dzīvoklis tika privatizēts uz mana vārda). Tuvākajā laikā gribu aizbraukt un dzīvot atsevišķi. Ja vienkārši aizbraukšu, dzīvoklis paliks mans īpašums un visa atbildība par notiekošo būs man. Tā? Kādi dokumenti ir jānoformē, kādas darbības jāveic un kādās instancēs jāgriežas, lai visa atbildība par dzīvokli gultos uz tur dzīvojošajiem? Dzīvojot atsevišķi, nebūs iespēju ne notiekošo izkontrolēt, ne arī apmaksāt divas dzīvesvietas."

Paldies.

A
atbild:
20. septembrī, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 8. panta pirmo daļu dzīvokļa īpašnieks ir persona, kas ieguvusi dzīvokļa īpašumu un īpašuma tiesības nostiprinājusi zemesgrāmatā. Dzīvokļu īpašuma likums noteic dzīvokļa īpašnieka tiesības (9. pants), pienākumus (10. pants) un atbildību (14. pants).

Saskaņā ar minētā likuma 14. pantu dzīvokļa īpašnieks ir atbildīgs par zaudējumu nodarīšanu citiem dzīvokļu īpašniekiem vai citām personām. Noslēdzot dzīvojamās telpas īres līgumu, daļu no atbildības iespējams nodot īrniekam. Tas dod iespēju prasīt no īrnieka zaudējumu atlīdzību gadījumos, ja dzīvokļa īpašniekam zaudējumi radušies  īrnieka vainojamas rīcības dēļ. Taču jāsaprot, ka šī atbildība ir ierobežota un ka jebkurā gadījumā pret trešajām personām atbildību vienmēr uzņemsies dzīvokļa īpašnieks.

Viens no risinājumiem ir dzīvokļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, kas pasargās no negaidītiem zaudējumiem.

Tāpat Jums ir tiesības jebkurā brīdī sev piederošo nekustamo īpašumu atsavināt – pārdot, dāvināt, mainīt utt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas