E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12788
Lasīšanai: 3 minūtes

Parāda piedziņas veida izvēlē vērtē samērīgumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2017
Inese

Labdien! Jautājums par TI. Šobrīd draud tiesas lēmums piedzīt no manis citai privātpersonai summu ap 3000. Ir nekustamais īpašums, bet kredītā. Ir arī darba vieta, kur jau tiek ieturēts viens izpildraksts ar atlikušo summu 1000 (puse jau nomaksāta). Jautājums, vai pirmām kārtām ķersies pie NĪ izsoles? Tas būtu – vienīgā īpašuma ar apgādībā esošām personām. Vai kāds likums paredz/aizsargā, lai cilvēks vismaz bez jumta uz galvas nepaliek? Vai tomēr draud izsole? Paldies!

A
atbild:
20. septembrī, 2017

Sniegt viennozīmīgu atbildi uz Jūsu uzdoto jautājumu nav iespējams. Šo jautājumu – vai rīkot nekustamā īpašuma pārdošanu izsolē – vērtēs tiesu izpildītājs.

Kontekstā tiesu izpildītājs noteikti vērtēs, kādā termiņā viņš var atgūt parādu, ja veic ieturējumus no Jūsu darba algas, un kādā, ja nekustamo īpašumu izdodas pārdot izsolē.
Iespējams, tiesu izpildītājs konsultēsies ar piedzinēju, kā labāk rīkoties. Vērā tiks ņemts arī samērīguma princips.
Tam, ka nekustamais īpašums, cik noprotams, ir ieķīlāts, nav izšķirošas nozīmes. Uz nekustamo īpašumu tāpat var vērst piedziņu, vienīgi pie atgūto naudas līdzekļu sadales pirmām kārtām dzēsīsies nodrošinātā kreditora prasījums.

Jūs varat mēģināt realizēt savas tiesības, kas ir noteiktas Civilprocesa likuma 206. panta pirmajā daļā. Šī norma nosaka, ka tiesa, kas taisījusi spriedumu lietā, ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Lēmums par sprieduma izpildīšanas atlikšanu, sadalīšanu termiņos vai izpildes veida un kārtības grozīšanu ir izpildāms nekavējoties.

Jums ir arī tiesības mēģināt vienoties ar piedzinēju (kreditoru) par pakāpenisku, labprātīgu parāda apmaksu pa daļām. Tādā gadījumā piedzinējs tiesu izpildītājam saskaņā ar Civilprocesa likuma 559. panta pirmo daļu nosūtīs iesniegumu un tiesu izpildītājs pieņems lēmumu par izpildu darbību atlikšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas