E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12780
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Lai saņemtu atvaļinājumu, jāraksta iesniegums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2017
Armands

Labdien! Trīs gadus strādāju pie individuālā komersanta, saņemu 380 eiro bruto, man ir viens bērns. Neesmu izņēmis atvaļinājumu. Vai man pienākas atvaļinājuma kompensācija? Un kas man jādara, lai to saņemtu?

A
atbild:
14. septembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja Jums ir noslēgts darba līgums, tāpat kā ikvienam darbiniekam, Jums ir tiesības uz darba devēja apmaksātu atvaļinājumu, kā arī papildatvaļinājumu par bērnu.

Lai saņemtu atvaļinājumu, Jums ir darba devējam jāiesniedz iesniegums par atvaļinājuma piešķiršanu, pamatojoties uz Darba likuma 149. un 150. pantu, un jāvienojas par atvaļinājuma izmantošanas laiku. Ja atvaļinājums nav izmantots trīs gadus, jāvienojas par pakāpenisku visa atvaļinājuma izmantošanu.

Papildatvaļinājumu par bērnu darbinieks var izmantot sev vēlamā brīdī, rakstot darba devējam iesniegumu par papildatvaļinājuma piešķiršanu, pamatojoties uz Darba likuma 151. panta pirmās daļas 3. punktu. Šim iesniegumam ir jāpievieno dokuments, kas apliecina bērna esamību, – pases ieraksts vai bērna dzimšanas apliecība. Nav nepieciešams dokumentus kopēt, pietiks, ja tos uzrādīsiet darba devējam. Vairāk informācijas par šo tēmu  skaidrojumā Vecāku tiesības uz papildatvaļinājumu.

Saņemt tikai kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu un vienlaikus turpināt strādāt nav iespējams. Kompensācijas izmaksa pilnā apmērā par visiem neizmantotā atvaļinājuma periodiem likumīgi ir pieļaujama tikai situācijā, ja darba attiecības tiek pārtrauktas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas