E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12770
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Vide
1
1

Kas būtu jāievēro, ja pērk šķirnes suni

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2017
Inese

Labdien! Vēlējos noskaidrot, kas būtu jāievēro, ja pērk šķirnes suni. Kādiem dokumentiem noteikti būtu jābūt, kā notiek norēķināšanās kārtība un kādas ir garantijas (ja tādas vispār ir)? Paldies par atbildi!

A
atbild:
19. septembrī, 2017
Pārtikas un veterinārais dienests
Mairita Riekstiņa, Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja

Mājas (istabas) dzīvnieku tirdzniecību nosaka 2006. gada 4. aprīļa Ministru kabineta noteikumu Nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” 6. nodaļa. Dzīvnieku tirgotājam pie dzīvnieka atsavināšanas ir jāievēro arī visas mājas (istabas) dzīvnieku labturības prasības, kuras noteiktas šajos noteikumos (atsavināšanas vecums, dokumenti, vakcinācijas).

Turklāt kucēnam ir jābūt apzīmētam un reģistrētam atbilstoši 2011. gada 21. jūnija MK noteikumiem Nr. 491 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība".

Šķirnes dzīvniekam ciltsrakstus izsniedz šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācija, kas saskaņā ar Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likumu un 2011. gada 21. jūnija Ministru kabineta noteikumu Nr. 473 “Šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizāciju reģistrēšanas, šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku ciltsgrāmatas kārtošanas un ciltsrakstu izsniegšanas kārtība” ir reģistrēta Lauksaimniecības datu centra datubāzē.

Neviens normatīvais akts neaizliedz dzīvnieku pavairošanu, bet, pamatojoties uz iepriekš minēto, neatkarīgi vai dzīvniekus pavairo sev vai tirdzniecībai, ir jāievēro MK noteikumos Nr. 266 noteiktie nosacījumi (dzīvnieka īpašniekam jābūt apmācītam, jāievēro atsavināšanas nosacījumi, jānodrošina, ka gada laikā nav vairāk kā viens mazuļu metiens u.c. prasības), kā arī jāievēro mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka un turētāja tiesības un pienākumi, kā arī nedrīkst pieļaut dzīvnieku nekontrolētu vairošanos.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 266 52. pantu, mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums septiņu darbdienu laikā rakstiski informēt PVD teritoriālo struktūrvienību, ja tas pilsētas vai ciema teritorijā vienā adresē tur piecus un vairāk vienas sugas siltasiņu mājas (istabas) dzīvniekus, kas ir vecāki par sešiem mēnešiem, norādot savu vārdu un uzvārdu, mājas (istabas) dzīvnieku sugu, skaitu, turēšanas vietas adresi un tālruņa numuru (ja tāds ir), kā arī par tirdzniecību ar mājas (istabas) dzīvniekiem jāinformē dienesta teritoriālā struktūrvienība.

Atbilstoši Dzīvnieku aizsardzības likuma 9. pantam un MK noteikumu Nr. 266 no 2006. gada 4. aprīļa “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai“ 2.1. punktam PVD inspektoriem ir tiesības kontrolēt mājas (istabas) dzīvnieku labturības prasību ievērošanu, ja ir aizdomas vai sūdzības par šo prasību pārkāpumiem.

Ja mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks neievēro šos noteikumus, viņš var tikt saukts pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas