E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12750
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Tiesas izdevumu sadalījums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2017
Jānis

Sveiki! Interesēja sekojoša lieta par tiesas izdevumiem un tiesas vešanas izdevumiem. Ir civillieta par neatraidāmā mantinieka daļas izdošanu. Pilsonis A (prasītājs) pieprasa savas neatvairāmā mantinieka daļas, B (atbildētājs) nevienā brīdī nenoliedz, ka viņam tās pienākas, un ir gatavs atbilstoši likumam tās izmaksāt bez tiesas, tas ir arī norādīts tiesai. Problēma rodas tādēļ, ka pilsonis A savas neatraidāmās daļas rēķina pēc savas izdomātas formulas un ambīcijām, bet tiesā prasību iesniedz! Līdz ar to, visdrīzāk, tiesa atzīs viņa prasību daļēji, nevis noraidīs. Kā šajā gadījumā ir ar tiesas un tiesas vešanas izdevumiem? Pilsonim B ir kāda iespēja atgūt iztērētos līdzekļus par tiesas procesu un tiesas vešanu? Jo viņš jau no paša sākuma ir piekritis izmaksāt kompensāciju likuma kārtībā un tiesas process ir tikai un vienīgi pilsoņa A (prasītāja) ambīcijas un nezināšana. P.S. Netērējiet laiku skaidrojot, kā aprēķina neatraidāmā mantinieka daļas, tas viss ir zināms, paldies!

A
atbild:
14. septembrī, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

Ja puses nespēj atrisināt strīdu pārrunu un vienošanās ceļā, tad strīds risināms tiesā. No jautājuma satura noprotams, ka strīdu rada tieši veids, kādā personas izprot Civillikuma regulējumu par neatraidāmā mantinieka daļas aprēķināšanu. Tas, ka atbildētājs atzīst prasījumu, taču iebilst tā apmēram, nedod viņam tiesības atteikties no tiesas izdevumu segšanas.

Gadījumā, ja, prasītājam (neatraidāmajam mantiniekam) vēršoties tiesā, viņa prasība tiks apmierināta daļēji, tiesas izdevumu summas tiks piespriestas prasītājam proporcionāli tiesas apmierināto prasījumu apmēram, bet atbildētājam — proporcionāli tai prasījumu daļai, kurā prasība noraidīta.

Papildus jāievēro, ka ir gadījumi, kad puse vai puses var tikt atbrīvotas no tiesas izdevumu segšanas. Plašāk par to var iegūt informāciju Latvijas tiesu mājaslapā: https://www.tiesas.lv/tiesasanas-izdevumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas