E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12747
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atvaļinājuma nauda, ja darbiniece bijusi BKA

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2017
Agate

Labdien! Interesējos, kā tiek aprēķināta atvaļinājuma nauda darbavietā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, ja tas bijis 1,5 gadus ilgs. Biju sapratusi, ka tā tiek aprēķināta no pēdējiem 6 nostrādātajiem mēnešiem, taču, izņemot mēnesi atvaļinājuma, kas bija uzkrājies jau pirms došanās bērna kopšanas atvaļinājumā, biju pārsteigta, ka atvaļinājuma nauda ir mazāka par cerēto.

A
atbild:
12. septembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jāredz, protams, ir viss atskaites periods par Jūsu nostrādāto laiku līdz pēdējam darba devēja piešķirtajam atvaļinājumam, tādēļ atbilde satur informāciju par vispārējiem principiem, kas piemērojami, ja bijusi ilgstoša attaisnota prombūtne, piemēram, BKA.

Atvaļinājuma naudu aprēķina, ņemot vērā (vai nu mēneša, vai dienas, vai stundas) vidējo izpeļņu. Darba likuma 152. panta otrā daļa nosaka, ka bērna kopšanas atvaļinājums nav iekļauts laikā, kas dod tiesības uz darba devēja apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu.

Tādējādi, ja darbiniece pēc vismaz 12 mēnešus ilgas attaisnotas prombūtnes ir bijusi nodarbināta mazāk par sešiem mēnešiem, dienas vai stundas vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par nostrādātajām dienām vai stundām, tās kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu vai stundu skaitu. To paredz Darba likuma 75. panta sestā daļa.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas