E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12743
Lasīšanai: 2 minūtes

Kāda ir pieļaujamā cauruļvadu deformācija?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2017
Roberts

Kāda ir izbūvēto (ārējo tīklu) lietus ūdens kanalizācijas cauruļvadu pieļaujamā deformācija? Meklēju noteikumos par Latvijas būvnormatīvu LBN 223-15 "Kanalizācijas būves", bet neatradu. Cauruļu ražotājs nosaka pieļaujamo deformāciju 10%. Bet ko pieļauj būvnormatīvi? Paldies par atbildi!

A
atbild:
26. oktobrī, 2017
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Diemžēl no jautājuma nav īsti skaidrs, par kuru cauruļvada deformācijas veidu lasītājs jautā. LBN 223-15 neapskata cauruļvada deformācijas. Praksē izšķir dažādas deformācijas: caurules aploces deformācija, caurules sieniņas deformācija, caurules profila deformācija utt.

10% varētu būt polimērmateriālu cauruļvada aploces deformācija. Tās pieļaujamo robežu parasti nosaka caurules konstruktīvās īpatnības, kas nodrošina caurules konstruktīvo noturību. To nosaka cauruļu ražotājs, un, ja tās tiek ražotas pēc noteikta standarta, tad šāda prasība var tikt noteikta standartā. Piemēram, neelastīga materiāla caurulēm (ķets, betons, keramika utt.) šādas deformācijas vispār nav pieļaujamas, jo tad cauruļvads sabruks.

Jāuzsver, ka projektētājam jāvērtē attiecīgā materiāla piemērotība konkrētajiem apstākļiem, kā arī jāvērtē tā hidraulisko spēju izmaiņas, ko izraisa deformācijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas