E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12726
Lasīšanai: 3 minūtes
21
21

Pieteikums par saistību dzēšanas procedūras izbeigšanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2017
Benita

Labdien! Iet uz beigām maksātnespējas process, un saprotu, ka man kā parādniekam ir jāsniedz tiesā pieteikums par saistību dzēšanas procedūras izbeigšanu. Vēlos saņemt informāciju par šāda pieteikuma saturu un pievienojamiem dokumentiem pieteikumam pielikumā. Kā arī ir jautājums – ja maksātnespējas procesa laikā ir mainīta deklarētā dzīvesvieta, vai pieteikums iesniedzams tagadējās dzīvesvietas piederīgajā tiesā vai sākotnējā? Pateicos par atbildi!

A
atbild:
06. oktobrī, 2017
Maksātnespējas administrācija
Eduards Lipskis, Otrā uzraudzības departamenta juriskonsults

Parādnieka pieteikuma par saistību dzēšanas procedūras izbeigšanu iesniegšanas noteikumi ir ietverti Maksātnespējas likuma 165. panta pirmajā daļā un Civilprocesa likuma 363.35 pantā. Maksātnespējas likuma 165. panta pirmajā daļā ir paredzēts šāda pieteikuma iesniegšanas tiesiskais pamats, un Civilprocesa likuma 363.35 pantā paredzēti šāda pieteikuma iesniegšanas un izskatīšanas procesuālie jautājumi, tostarp minētā panta ceturtajā daļā paredzēts, ka pieteikumam par saistību dzēšanas procedūras izbeigšanu parādnieks, kreditors vai administrators pievieno pierādījumus, kas apstiprina pieteikumā norādītos apstākļus. Prasības attiecībā uz pieteikuma par saistību dzēšanas procedūras izbeigšanu un tiem pievienojamo dokumentu saturu normatīvajos aktos nav paredzētas. Minētie dokumenti ir sagatavojami katra maksātnespējas procesa ietvaros individuāli atkarībā no saistību dzēšanas plānā norādīto saistību veida un rakstura, parādniekam izmantojot visus iespējamos līdzekļus, lai pierādītu saistību dzēšanas plāna vai arī visu tajā norādīto saistību izpildi pilnā apmērā. Piemēram, pievienojot rēķinus, maksājuma uzdevumus un bankas konta izdrukas.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 363.22 panta pirmo daļu fiziskās personas maksātnespējas procesa lietu atbilstoši parādnieka pieteikumam tiesa izskata pēc parādnieka deklarētās dzīvesvietas, kas parādniekam bija reģistrēta trīs mēnešus pirms pieteikuma iesniegšanas tiesā, bet, ja tādas nav, pēc dzīvesvietas. Civilprocesa likumā nav paredzēta tiesas piekritības maiņa, ja uzsāktā fiziskās personas maksātnespējas procesā parādnieks maina savu dzīvesvietu. Līdz ar to pieteikums par saistību dzēšanas procedūras izbeigšanu iesniedzams tiesā, kur ir ierosināta maksātnespējas procesa lieta, proti, tiesā, kura atbilstoši Civilprocesa likuma 363.22 panta pirmajai daļai bija piekritīga izskatīt fiziskās personas maksātnespējas procesa lietu maksātnespējas procesa uzsākšanas brīdī.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas