E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12705
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Latvijas pensijai apdrošināšanas stāžā iekļauj arī darba periodus Krievijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2017
Edvards Felšs

Esmu dzimis 1957. gada 17. oktobrī Latvijā, Latvijas pilsonis, Latvijā pastāvīgi dzīvoju no 1957. gada līdz 1979. gadam un no 1990. gada līdz šim laikam. 1979. gada oktobrī ar komjaunatnes ceļazīmi izbraucu strādāt uz Krieviju, lai piedalītos Baikāla-Amūras maģistrāles celtniecībā. Tur strādāju līdz 1984. gada aprīlim, pēc tam devos uz Tjumeņas apgabalu, Novijurengoju, un strādāju par šoferi mehāniskajā kolonnā Nr. 144 līdz 1990. gada jūnijam. 1990. gada oktobrī atgriezos un sāku strādāt Latvijā. Vai par periodu no 1979. gada oktobra līdz 1990.  gada jūnijam ir iespējams saņemt pensiju no Krievijas? Kur jāgriežas ar lūgumu to piešķirt, un kādi dokumenti nepieciešami?

A
atbild:
07. septembrī, 2017
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Santa Pēkale, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Kopš 2011. gada 19. janvāra ir spēkā Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā. Šī līguma nosacījumi paredz, ka Latvijas pilsoņiem par darba un tam pielīdzinātajiem periodiem, kas uzkrāti  līdz 1990. gada 31. decembrim otras puses teritorijā, pensiju piešķir dzīvesvietas valsts. Tas nozīmē, ka Latvijas apdrošināšanas stāžā tiek iekļauti arī darba un tam pielīdzinātie periodi Krievijā. Savukārt par apdrošināšanas periodu, kas uzkrāts pēc 1991. gada 1. janvāra, pensiju piešķir tā līgumslēdzēja puse, kuras teritorijā periods uzkrāts.

Tā kā Jūsu dzīvesvieta ir Latvijā, kad būsiet sasniedzis Latvijā noteikto pensijas vecumu (Jūsu gadījumā 64 gadus), varēsiet pieprasīt Latvijas vecuma pensiju. Lai pierādītu apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim, Jums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) būs jāiesniedz stāžu apliecinoši dokumenti:

  • darba grāmatiņa;
  • darba līgumi un to izpildi apliecinoši dokumenti;
  • arhīva izziņas;
  • karaklausības apliecība;
  • mācības apliecinoši dokumenti;
  • citi dokumenti.

VSAA izvērtēs šos dokumentus un citu VSAA rīcībā esošo informāciju un noteiks Jūsu tiesības uz Latvijas vecuma pensiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas