E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12686
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2
2
2

Ar mantojumu pārņem arī saistības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. augustā, 2017
Paula

Labdien! Pirms diviem gadiem saņēmu mantojumā zemi, 2015. gada 23. jūlija mantojuma apliecība. Ar nākamā gada 1. janvāri sāku maksāt nekustamā īpašuma nodokli. Maksāšanas paziņojumā nebija norādes uz to, ka mantojuma atstājējam bijis nekustamā īpašuma nodokļa parāds gan par 2014., gan 2015. gadu. Pirms pāris dienām saņēmu no pašvaldības informāciju, ka man kā vienīgajai mantiniecei ir pienākums segt vecos nekustamā īpašuma nodokļa parādus. Vēlējos noskaidrot, vai tas ir likumīgi – vairākus gadus nebrīdināt par parāda esamību un pēc 2 gadiem likt veikt apmaksu?

A
atbild:
01. septembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 705. pantu ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku līdz ar mantojuma atstājēja tiesībām pāriet arī visas viņa saistības, izņemot tīri personiskās.

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 25. panta trešā daļa nosaka, ka pašvaldību budžetos ieskaitāmā nekustamā īpašuma nodokļa parādus, kā arī ar tiem saistītās nokavējuma naudas un soda naudas šā panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos dzēš attiecīgās pašvaldības. Saskaņā ar šā panta pirmo daļu pilnīgi vai daļēji ieskaitāmo nodokļu parādus, kā arī nokavējuma naudas un soda naudas dzēš fiziskajai personai – nodokļu maksātājam – viņa nāves gadījumā, ja nav iespējams no mantiniekiem piedzīt nodokļu parādus, kā arī ar tiem saistītās soda naudas, nokavējuma naudas.

Likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” 2. panta pirmā daļa nosaka, ka nekustamā īpašuma nodokli maksā Latvijas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai citādas vienošanās pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kuru īpašumā,  tiesiskajā  valdījumā  vai – šajā  likumā  noteiktajos  gadījumos – lietošanā ir nekustamais īpašums.

Savukārt minēta panta trešās daļas 3. punkts nosaka, ka par nekustamā īpašuma tiesisko valdītāju šā likuma izpratnē uzskatāma persona, kura nekustamā īpašuma valdījumu ieguvusi uz mantojuma tiesību vai cita pamata.

Pašvaldības dome saistošajos noteikumos paredz, kādā termiņā ir uzsākama nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma piespiedu izpilde. Pašvaldība, pieņemot saistošos noteikumus, ir tiesīga noteikt nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu, kas nepārsniedz septiņus gadus no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

Ja šajā noteiktajā periodā mantinieki nebūtu zināmi un iestājies parāda piedziņas termiņa noilgums, tad pašvaldībai būtu tiesības dzēst mirušā parādu par nekustamā īpašuma nodokli.

Likuma ,,Par nekustamā īpašuma nodokli” 7. pants (Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākuma rašanās un izbeigšanās) paredz, ka nekustamā īpašuma nodokli sāk maksāt ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību vai valdījuma tiesību rašanās. 

Vienlaikus nodokļa maksātājam likumā ir noteikts pienākums rakstveidā informēt pašvaldību, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums, ja tiek iegūts tiesiskais valdījums uz nekustamo īpašumu, – viena mēneša laikā no valdījuma tiesību rašanās dienas. 

Tātad mantiniekam tad, kad viņš saņem mantojuma apliecību, mēneša laikā jāreģistrējas kā jaunajam tiesiskajam valdītājam.

Jūs jautājumā izklāstītajā situācijā neesat norādījusi, vai esat izpildījusi šo likumā noteikto pienākumu, kas ir svarīgi pašvaldībai nodokļa administrēšanā.

Par to periodu, par kuru nodoklis nav maksāts, to aprēķina mantiniekam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas