E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12678
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Brīvdienu var prasīt, iesniedzot iesniegumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. augustā, 2017
Guna

Labdien! Vai es kā darba ņēmējs drīkstu ņemt brīvdienu savu personīgo vajadzību kārtošanai? Vai šī diena man būs jāatstrādā vēlāk? Vai darba samaksa mēnesī tiek samazināta uz šīs dienas rēķina? Kā ir noteikts likumdošanā?

A
atbild:
01. septembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu jautājumā ietvertā informācija būtu klasificējama kā darbinieka lūgums piešķirt tam brīvu dienu bez darba samaksas saglabāšanas. Darba likuma 153. pants paredz iespēju darbiniekam lūgt šādu brīvdienu, tomēr darba devējam nav pienākuma to obligāti piešķirt. Tā ir darba devēja izvēle, izvērtējot situāciju, jo darba devēja intereses ir primāri nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu.

 Brīvdiena obligāti jāpiešķir sekojošos gadījumos:

  • ja to pieprasa darbinieks, kura aprūpē un uzraudzībā pirms adopcijas apstiprināšanas tiesā ar bāriņtiesas lēmumu nodots adoptējamais bērns;
  • ja to pieprasa darbinieks, kurš kā audžuģimene vai aizbildnis aprūpē bērnu, kā arī darbinieks, kurš atbilstoši bāriņtiesas lēmumam faktiski kopj un audzina citas personas bērnu;
  • ja to pieprasa darbinieks, kurš pilda dienestu Latvijas Republikas Zemessardzē, ja par viņa iesaisti Zemessardzes uzdevumu izpildē vai apmācībā darba devēju informē Zemessardzes vienības komandieris dienestu Zemessardzē regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā termiņā un kārtībā.

Iesniegums par brīvdienas piešķiršanu ir jānoformē rakstveidā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas