E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12665
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kriminālsoda – mantas konfiskācija – izpildīšanai ir noilgums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. augustā, 2017
Endijs

Sveiki! 2010. gadā krimināllietā man bija piespriests sods – mantas konfiskācija. Tiesu izpildītājs bija atbraucis, apskatījies manu automašīnu, kurai ir uzlikts arests, un aizbrauca. Tagad jau 2017. gads un auto nav konfiscēts. Jautājums: vai mantas konfiskācijai ir noilgums? Paldies par atbildi!

A
atbild:
18. septembrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Armands Smans, zvērināta advokāta palīgs

Jā, kriminālsoda – mantas konfiskācija – izpildīšanai ir noilgums.

Proti, kriminālsods – mantas konfiskācija – nav izpildāms, ja ir iestājies notiesājoša sprieduma (ar kuru ir noteikts papildsods – mantas konfiskācija) izpildīšanas noilgums. Noilguma termiņi ir atkarīgi no noteiktā soda veida un mēra.

Saskaņā ar Krimināllikuma 62. panta pirmo daļu, notiesājošs spriedums nav izpildāms, ja no dienas, kad tas stājies likumīgā spēkā, tas nav izpildīts šādos termiņos:

  • divos gados — ja piespriesta īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods;
  • divos gados pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas — ja sods — piespiedu darbs — izpildāms patstāvīgi Krimināllikumā paredzētajos gadījumos;
  • trijos gados — ja piespriesta brīvības atņemšana uz laiku, ne ilgāku par diviem gadiem;
  • piecos gados — ja piespriesta brīvības atņemšana uz laiku, ne ilgāku par pieciem gadiem;
  • desmit gados — ja piespriesta brīvības atņemšana uz laiku, ne ilgāku par desmit gadiem;
  • piecpadsmit gados — ja piespriests smagāks sods nekā brīvības atņemšana uz desmit gadiem.

Respektīvi, lai noteiktu, vai ir iestājies papildsoda – mantas konfiskācija – izpildīšanas noilgums, ir jāvērtē ar notiesājošu spriedumu piespriestā pamatsoda veids un mērs kopsakarā ar Krimināllikuma 62. panta pirmajā daļā noteiktajiem termiņiem (piemēram, ja ar notiesājošu spriedumu piespriests pamatsods – brīvības atņemšana uz laiku, ne ilgāku par pieciem gadiem, – un papildsods – mantas konfiskācija –, šāds spriedums nav izpildāms, ja no dienas, kad spriedums stājies likumīgā spēkā, tas netika izpildīts piecu gadu laikā).

Saskaņā ar Krimināllikuma 62. panta otrās daļas 1. teikumu notiesājoša sprieduma izpildīšanas noilgums tiek pārtraukts, ja notiesātais izvairās no soda izciešanas vai līdz noilguma termiņa izbeigšanās brīdim izdara jaunu noziedzīgu nodarījumu, par kuru tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu uz laiku, ne mazāku par vienu gadu. Jautājumu par to, vai notiesātais izvairījies no soda, izlemj tiesa.

Turklāt jāņem vērā, ka 2013. gada 1. aprīlī stājās spēkā apjomīgie grozījumi Krimināllikumā, kuru rezultātā tika izmainītas sankcijas par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem. Saskaņā ar 2012. gada 13. decembra likuma “Grozījumi Krimināllikumā”, kas stājās spēkā 2013. gada 1. aprīlī, pārejas noteikumu 15. punktu, mantas konfiskāciju personām neizpilda, ja līdz 2013. gada 1. aprīlim spriedums daļā par mantas konfiskāciju nav izpildīts un Krimināllikuma attiecīgajā pantā mantas konfiskācija vairs nav paredzēta.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas